Home » Devet najzdravijih vrsta voća za jelo, uvrstite ih u svoju ishranu

Devet najzdravijih vrsta voća za jelo, uvrstite ih u svoju ishranu

Voće se često smatra zdravim užinom i to sa dobrim razlogom. Toliko vrsta voća nudi niz potpuno prirodnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa, tako da možete imati koristi od nutritivnog sadržaja voća i njegove ukusnosti.

Možda se pitate koje je najzdravije voće za jelo? Nutricioniste i zdravstvene stručnjake će vam pomoći da odaberete najzdravije voće za jelo.

Avokado

“Avokado nastavlja da raste u popularnosti i može se videti u svemu, od smoothija do zamrznutog avokada. Volim da ih preporučujem za zdravlje srca, jer konzumiranje hrane bogate kalijem, kao što je avokado, može pomoći u smanjenju efekata natrijuma”, kaže Amy Gorin, MS, RDN, vlasnica Plant Based with Amy.

Avokado se, naravno, može narezati, namazati ili zgnječiti na tost, ali je i odličan dodatak kremastim smoothijima, preljevima za salatu i još mnogo toga.

“Pored toga što je ukusan, avokado je punzdrave masti, vlakna i antioksidansi. Istraživanja su pokazala da avokado može pomoći u održavanju zdravog srca i imunološkog sistema”, dodaje Mackenzie Burgess, RDN i programer recepata u Cheerful Choices.

Borovnice

“Jedna šolja borovnica osigurava četiri grama korisnih vlakana, zajedno sa esencijalnim nutrijentima kao što su vitamin C, vitamin K i mangan, kao i antocijanini – vrsta fitonutrijenata”, kaže Burgess. Postoji prilično uzbudljivo istraživanje i sa borovnicama.

Nova studija objavljena u “Food & Function” otkrila je da uživanje u količini ekvivalentnoj jednoj šoljici svježih borovnica dnevno može poboljšati funkciju endotela. Ovo pomaže u održavanju nesmetanog rada naših krvnih sudova i stoga je važno za cjelokupno zdravlje srca.

Jabuke

Ne podcjenjujte skromnu jabuku! Jabuke su bogate vlaknima i korisnim polifenolima, što istraživanja pokazuju da mogu pomoći u snižavanju holesterola i održavanju zdravog srca.

Maline

Dr. Breanna Guan, neuropatski praktičar, naziva maline najboljim voćem za zdravlje kože i hormone.

“Pune vitaminom C, ove bobice mogu pomoći u proizvodnji kolagena i zaštiti od starenja kože gašenjem slobodnih radikala i zaustavljanjem oksidativnog stresa i oštećenja”, kaže ona.

Elaginska kiselina je glavni polifenol u malinama, koji pomaže u smanjenju negativnih utjecaja toksičnih estrogena, odnosno 4-hidroksi-17ß-estradiola, 4E2, koji je povezan s rakom povezanim s estrogenom.

Banane

Ako ste aktivna osoba, Guan preporučuje banane .

“Banane su voće sa visokim glikemijskim indeksom”, kaže ona.

Njihovo prirodno savršeno pakovanje čini ih lakim za jelo u pokretu, kako za djecu tako i za sportiste.

“Banane sa visokim sadržajem ugljikohidrata pružaju brz izvor energije. Također su bogate kalijumom, za zdravlje srca i alkalnost. Odvedite ih u teretanu ili ih spakujte za putovanje”, dodaje.

Limun

“Limun je izvrstan izbor za jačanje zdravlja i imuniteta. Započnite dan sa sokom bogatim C vitaminom koji neće utjecati na vaš šećer u krvi. Poznat kao voće koje čisti, limun smanjuje upalu i pruža mnoge prednosti, uključujući poticanje probave. Pomiješajte sok od limuna s toplom vodom i đumbirom kako biste spriječili sezonske bolesti.

Hurma

Hurme su autohtono voće na Bliskom istoku, a sada su česte i u Sjevernoj i Srednjoj Americi. I da, također su tipičan dio mediteranske prehrane. Visok sadržaj vlakana čini da se nakon nekoliko hurmi dugo osjećate siti, što ih čini odličnim međuobrokom koji također sadrži kalij, kalcij, magnezij, selen i nekoliko minerala.

Jagode

Jagode su izvrstan izvor C vitamina, a osiguravaju i mnoge druge vitamine i minerale, pa čak mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi,” kaže dr. Kacie Barnes.

Imaju puno vode i malo ugljikohidrata pa pružaju veliki nutritivni poticaj za vrlo malo kalorija.

Kupine

Kupine su još jedna super zdrava bobica koju treba redovno jesti. Imaju visok nivo antocijana, antioksidansa, plus tona vitamina C, vitamina K, mangana i vlakana. Lako ih je jesti – samo ih operite i stavite u usta – i mogu se uklopiti u mnoge recepte. Salata od kupina i bifteka može biti brza večera.