Home » Diplomatski izvori tvrde da Rusija priprema teren za smirivanje situacije i spašavanje obraza

Diplomatski izvori tvrde da Rusija priprema teren za smirivanje situacije i spašavanje obraza

Rusija će se fokusirati na “oslobađanje” istočnog ukrajinskog regiona Donbasa nakon što su ,,uglavnom završili sa prvom fazom” svoje vojne operacije, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane danas.

Ministarstvo tvrdi da separatisti koje podržava Rusija kontroliraju 93% Luganska i 54% Donjecka – dvije oblasti koje čine Donbas.

– Glavni ciljevi prve faze operacije generalno su ostvareni – rekao je Sergej Rudskoj, načelnik Glavne operativne uprave ruskog Generalštaba, prenio je Reuters.

On je dodao da je borbeni potencijal oružanih snaga Ukrajine značajno umanjen, ,,što nam omogućava da naše osnovne napore usmjerimo na postizanje glavnog cilja – oslobođenje Donbasa.”

Ipak, takve izjave su u direktnoj kontradikciji s ciljevima koje je na početku invazije iznio ruski predsjednik Vladimir Putin.

  Širom Hrvatske stigle dojave o postavljenim bombama u pravosudnim ustanovama

Njegove izjave tada su sugerirale da je cilj invazije promjena režima u Kijevu, odnosno potpuno zauzimanje Ukrajine.

Visoki diplomatski izvor za Reuters današnje je izjave iz Moskve opisao kao ,,potez kojim Rusija želi spasiti obraz i pripremiti javnost za smirivanje situacije”.

Izvor je Reutersovom dopisniku Philu Stewartu rekao da su prvobitni ciljevi Rusije ,,bili puno veći od Donbasa, što je za posljedicu imalo da su nepripremljene ruske snage podijeljene u loše koordiniranim napadima na više fronti.”

– Očekivali smo mogućnost da će Rusi fokusirati svoje snage samo na Donbas, ali sve dok Putinova retorika ostaje maksimalistička, moramo pričekati da vidimo dokaze za to na terenu – dodao je on.