Home » Direktor sipao sebi i zaposlenima gorivo na račun škole u BiH

Direktor sipao sebi i zaposlenima gorivo na račun škole u BiH

Ljubiša Đurić, direktor Osnovne škole Nikola Tesla u Derventi, optužen je za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, a tereti se da je sebi i drugim radnicima škole omogućio da sipaju gorivo na račun ove obrazovne ustanove.

Optužnicu koju je podiglo javno tužilaštvo RS potvrdio je sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjoj Luci.

Đurić se tereti da je u periodu od 21. augusta 2015. godine do 31. augusta 2021. godine u Derventi u svojstvu službenog lica, kao direktor JU Osnovna škola Nikola Tesla Derventa, u namjeri da sebi i drugima pribavi korist, iskoristio svoj službeni položaj i ovlaštenja, kršeći zakon i interne propise.

“Sebi i zaposlenim radnicima omogućio je sipanje goriva u vlastita vozila na račun navedene ustanove, bez prethodnog izdavanja naloga za službena putovanja, a zaposlenim radnicima omogućio i korištenje službenog vozila radi dolaska na posao i odlaska s posla, te tako sebi i drugima pribavio imovinsku korist u iznosu od 11.928 KM, a na štetu budžeta RS”, navodi se u optužnici.

Prema navodima optužnice, radnici su dobijali naknade po osnovu troškova prevoza, a potom novac podizali sa svojih računa i po nalogu direktora vraćali u računovodstvo škole, da bi isti bili evidentirani u neslužbenim evidencijama, prenosi Mondo.

“Navedeni novac u ukupnom iznosu od 7.959 KM optuženi je prisvojio, te na taj način sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a na štetu budžeta”, navodi se u optužnici.

Optužnicom je predloženo da se Đuriću izrekne mjera zabrane obavljanja dužnosti direktora osnovnih škola zbog opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo.