Home » Donald Trump novi je predsjednik SAD!

Donald Trump novi je predsjednik SAD!

Prema rezultatima predsjedničkih izbora, republikanski kandidat Donald Trump je izabran za novog lidera SAD-a.

Trump je, nakon prebrojanih glasova u Wisconsinu gdje je dobio još deset elektorskih glasova, osvojio više od 270 koliko mu je bilo potrebno da postane 45. predsjednik SAD-a.

Demokaratska kandidatkinja Hillary Clinton do ovog momenta ima 218 elektorskih glasova.

Trump je prema preliminarnim rezultatima pobijedio u ključnim državama Floridi, Ohiju i Sjevernoj Carolini. Republikanac je također osvojio 20 elektorskih glasova i u Pennsylvaniji, koja od 1988. godine nije glasala za predsjednika iz redova republikanaca.

Važnu pobjedu Clinton je ostvarila u Virginiji, Californiji i Nevadi, a oba kandidata pobijedila su državama u kojima su njihovi uspjesi već predviđeni.

Izlazne ankete potvrdile su duboku podjeljenost među biračima koja je obelježila i ovogodišnju kampanju. Žene širom zemlje masovno su podržale Clinton, dok su muškarci češće podržavali Trumpa. Istovremeno, više od polovine bijelaca je podržalo republikanca, dok je gotovo devet od 10 crnaca i dvije trećine Hispanoamerikanaca glasalo za demokratsku kandidatkinju.

U Sjedinjenim Američkim Državama u utorak su održani predsjednički izbori na kojima je 230 miliona registrovanih birača odlučivalo o novom predsjedniku, nasljedniku Baracka Obame, nakon duge predsjedničke kampanje koja je počela prije više od godinu dana.

Amerikanci su birali 45. predsjednika i 48. potpredsjednika. Američki glasači su birali između četiri kandidata – demokrate je predstavljala bivša ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton, republikance biznismen Donald Trump, liberale Gary Johnson, a zelene Jill Stein.

 Fokus.ba