Home » Drugi osumnjičeni za ubistvo 10 osoba u Kanadi uhapšen pa iznenada preminuo u bolnici

Drugi osumnjičeni za ubistvo 10 osoba u Kanadi uhapšen pa iznenada preminuo u bolnici

I drugi osumnjičeni za ubistva 10 osoba u i oko rezervata kanadskih starosjedilaca James Smith Cree Nation preminuo je nedugo nakon policijske potjere.

Myles Sanderson (32) uhapšen je na autoputu u blizini grada Rosthern u provinciji Saskatchewan nakon što su se policajci uključili u potjeru poslije dojave o ukradenom vozilu kojim je upravljao muškarac naoružan nožem.

Policajci su “zgurali” Sandersonovo vozilo s ceste u jarak, rekla je pomoćnica policijskog komesara Rhonda Blackmore.

Ona je dodala da je Sanderson imao zdravstvene probleme nakon što je uhapšen, a vozilom hitne pomoći je prebačen u bolnicu gdje je proglašen mrtvim. Blackmore nije iznijela detalje o uzroku smrti.

“Ne mogu govoriti o konkretnom načinu smrti”, rekla je.

Međutim, zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, ranije je rekao da je Sanderson umro od povreda koje je nanio sam sebi.

Na videosnimku i fotografijama sa lica mjesta vidi se bijeli terenac pored ceste dok su okolo policijski automobili. Vazdušni jastuci su se aktivirali u terencu. Kanadski mediji javljaju kako se činilo da neke fotografije i videosnimci snimljeni iz daljine pokazuju da Sandersona policajci pretresaju.

Njegova smrt uslijedila je dva dana nakon što je tijelo njegovog brata, 30-godišnjeg Damiena Sandersona, pronađeno u polju u blizini mjesta zločina, u kojem je također ranjeno 18 ljudi. Policija istražuje da li je Myles Sanderson ubio svog brata.

S obzirom da su oba brata mrtva istražiteljima će biti još teže saznati motiv za ubistvo 10 osoba i ranjavanje još 18.

Ono što muči kanadsku javnost jeste činjenica da je Myles Sanderson bio na slobodi s obzirom da ima 59 presuda i debeli dosje krivičnih djela, od korištenja narkotika, preko pljački do nasilja, nanošenje teških povreda nožem do razbojništava.

Dajući Sandersonu “zakonsko puštanje na slobodu”, vlasti za uslovni otpust su rekle: “Mišljenje je odbora da nećete predstavljati neopravdani rizik za društvo.”

Kanadski zakon dopušta zatvorenicima puštanje na slobodu nakon što odsluže dvije trećine kazne, ali komisija za uslovni otpust može nametnuti uslove za slobodu, a zatvorenicima koji ih prekrše, kao što je Sanderson učinio više puta, može biti naređeno da se vrate u zatvor. Nažalost, to se nije dogodilo.