Home » Država na berzi prodaje svoj udio u “Bosnalijeku”

Država na berzi prodaje svoj udio u “Bosnalijeku”

Prošlu godinu „Bosnalijek“ je okončao sa dobiti od 11, 2 miliona KM što ide u prilog tvrdnji da se poslovanje ove kompanije stabiliziralo i kreće se uzlaznom putanjom, a što će u konačnici uticati i na berzansku cijenu dionica „Biosnalijeka“

U narednih 10 do 15 dana Agencija za privatizaciju Federacije BiH od pristiglih ponuda izabrat će najbolju, odnosno bit će poznato ime brokerske kuće koja će putem berze prodavati 19,25 posto državnog vlasništva u farmaceutskoj kompanijia „Bosnalijek“.

„Na natječaj koji smo objavili do sada su se javile tri brokerske kuće. Očekujem da će posao izbora najpovoljnije brokerske kuće biti okončan u nardnih petnaestak dana nakon čega slijedi prodaja“, rekao je u razgovoru za naš portal zamjenik direktora Agencije za privatizaciju FBiH Drago Vrbić.

Prema njegovim riječima, na osnovu do sada napravljenih analiza i studija, te na osnovu postignutih poslovnih rezultata „Bosnalijeka“ u posljednje dvije godine, sada je pravo vrijeme za prodaju udjela Vlade FBiH u vlasništvu te kompanije.

„Činjenica je da je „Bosnalijek“ prošlu godinu okončao sa dobiti od 11,2 miliona KM i to ide u prilog tvrdnji da se poslovanje ove kompanije stabiliziralo i da firma kreće uzlaznom putanjom što će u konačnicu uticati i na burzovnu cijenu dionica „Biosnalijeka“, rekao je Vrbić.

Na Sarajevskoj berzi prodavat će se paket od 1.507.724 dionice „Bosnalijeka“, a očekuje se ukupna zarada od 23.369.000 maraka ( 11,7 miliona eura). Također, prema odluci Vlade FBiH dionice „Bosnalijeka“ neće biti prodate ispod minimalne cijene koja iznosi 15,5 miliona KM.

Prema navodima Vrbića, do sada su interes za kupovinu 19, 25 posto vlasništva „Bosnalijeka“ pokazala tri međunarodna pravna subjekta, ali konkretna imena Vrbić nije bio spreman javno iznositi jer, prema njegovim riječima, tek slijedi tržišna utakmica.

Slobodna Bosna