Home » Đurđevac: Umjesto gemišta u kafani dobili deterdžent

Đurđevac: Umjesto gemišta u kafani dobili deterdžent

Šokantni slučaj u kojemu je konobarica đurđevačke Gradske kavane iz nehaja deterdžentom za strojno pranje suđa otrovala mlade goste Bornu i Barbaru Žon iz Severovca i Katarinu Tuba iz Molva Ledina završio je tako što vlasnik lokala, tvrtka Šeli iz Đurđevca, mora oštećenima isplatiti odštetu za liječenje i duševne boli.

Borni i Katarini dosuđeno je po 12.000 kuna plus sudski troškovi i zatezne kamate, a najteže ozlijeđena Barbara trebala bi, prema sudskoj presudi, dobiti 15.000 kuna i sve druge troškove. Tako je nepravomoćno presudio koprivnički Općinski sud. U odvojenom postupku konobarica je već pravomoćno osuđena na osam mjeseci uvjetnog zatvora.

Tog kobnog petka, 17. svibnja 2013. oko 20 sati, Barbara Žon iz Severovaca s bratom Bornom i njegovom djevojkom Katarinom Tuba iz Molva Ledina završila je u koprivničkoj bolnici s teškim ozljedama jednjaka, želuca i crijeva. Barbara i Katarina tada su imale 18, a Borna 23 godine.

Promijenili plan

Navečer su se odlučili malo opustiti, popiti piće i krenuti kućama. Otišli su u gradsku pizzeriju, no kako tamo nije bilo mjesta, preselili su se do Gradske kavane u centru Đurđevca. No umjesto naručenoga “gemišta”, bijelog vina i Coca-Cole, popularno nazvanog “lovranski”, konobarica Sejšeli Brodarić, tada 26-godišnjakinja, slučajno im je natočila tekućinu za strojno pranje posuđa Trump.

Umjesto omiljenog alkoholnog pića, djevojke i mladić popili su opasnu kemikaliju na bazi natrijeva hidroksida te su s teškim ozljedama unutarnjih organa završili u bolnici. Katarina Tuba i njezin dečko Borna Žon opekli su grlo, jednjak i želudac, a Bornina sestra Barbara najteže je prošla jer su joj zbog teških ozljeda jednjaka, želuca i dvanaesterca crijeva trajno smanjene životne aktivnosti.

Borba sa sjećanjima

“Liječeni su u Općoj bolnici u Koprivnici od 18. do 24. svibnja 2013. i trpjeli su velike nelagode, povrijeđeno im je pravo na tjelesno i duševno zdravlje, u neprestanom su strahu za život i zdravlje, bude se preznojeni u strahu da se guše, da ne mogu disati, mnogi poznanici ispituju ih o opisanom događaju, čime su izloženi stalnoj borbi sa sjećanjima, objašnjavanjima i strahom”, navedeno je u presudi suca koprivničkog Općinskog suda Alena Goluba koja se temelji na detaljnom iskazu sudsko-medicinskog vještaka Josipa Čičeka.

Prema nalazu sudskog vještaka, Borni, Barbari i Katarini trovanjem opasnom kemikalijom koja sadrži natrij hidroksid bilo je ozbiljno narušeno zdravlje. Ta kemikalija uzrokuje teške opekline, a zbog trovanja nesretnici su se liječili u koprivničkoj Općoj bolnici. Tri su dana bili gotovo u agoniji. Vještak je opisao da su otrovani pretrpjeli velik strah, a životne aktivnosti tijekom liječenja i oporavka bile su im bitno umanjene. Katarina i Barbara izostale su iz srednje škole, a Borna je bio na bolovanju. Osim toga, imali su teškoće pri jelu i morali su na dijetalnu prehranu, a posljedice trovanja mogu osjećati trajno.

jutarnji.hr