Home » Dvije namirnice nikako ne biste trebali konzumirati prije spavanja, a mnogi to čine

Dvije namirnice nikako ne biste trebali konzumirati prije spavanja, a mnogi to čine

Nekoliko nedavnih studija pokazalo je da je jelo u kasnim noćnim satima loše za zdravlje, ali i dovodi do debljanja. Međutim, dvije namirnice koje ljudi često unose u noćnim satima, a nikako ne biste trebali to raditi.

Nutricionista Aleksej Kovalkov objasnio je da čaša mlijeka ili, pak, čaša jogurta debljaju te da nije poželjno da ih konzumiramo prije spavanja.

“Bolje je izbaciti sve ugljikohidrate pred spavanje. Također, ne treba uzimati ni namirnice mliječnog porijekla niti koje sadrže mliječne kiseline. Ako pijete čašu mlijeka noću, zapravo unosite u organizam jednu i po kašičicu laktoze, odnosno mliječnog šećera koji je povezan sa lučenjem insulina. Pahuljice, spori ugljikohidrati i voće također ne treba jesti prije spavanja”, preporučuje nutricionista.

Umjesto toga bilo bi poželjno da jedete povrće i morske plodove u ograničenim količinama. Kovalkov također napominje da ne bi trebalo termički da obrađujete povreće, jer se preradom gube nutritivne vrijednosti.

Prema rezultatima istraživača sa Medicinskog fakulteta Perelman na Univerzitetu u Pensilvaniji, poznato je da jedenje kasno u toku dana povećava težinu, nivo insulina i holesterola i negativno utiče na metabolizam, kao i hormonske markere i druge zdravstve probleme.

Stoga izbjegavajte unošenje hrane nako 20 sati, a ukoliko ipak morate nešto “pregristi” izbjegavajte mliječne prerađevine.