Home » Džeko dobio nagradu za igrača utakmice i došao do velikog jubileja u Evropi

Džeko dobio nagradu za igrača utakmice i došao do velikog jubileja u Evropi

Bosanskohercegovački reprezentativac Edin Džeko s dva nova pogotka došao je do velikog jubileja u evropskim takmičenjima, a proglašen je i za najboljeg igrača utakmice između Intera i Šahtara.

Džeko je postigao dva pogotka za pobjedu Intera nad Šahtarom rezultatom 2:0. Bh. napadač je pogađao unutar pet minuta u nastavku utakmice i tako je svom klubu gotovo pa donio siguran nastup u nokaut fazi Lige prvaka.

Sasvim zasluženo, po okončanju susreta Džeki je uručeno zvanično priznanje UEFA-e za najboljeg igrača utakmice. Međutim, Džeko je uspio i ispisati jedan veliki jubilej u evropskim takmičenjima.

Odličnim nastupom protiv Šahtara Džeko je došao do 50. gola u evropskim takmičenjima. Zmaj je pogađao ravnopravno u dva najjača UEFA-ina klupska takmičenja pa je tako postigao po 25 pogodaka u Ligi prvaka i Evropskoj ligi. Da stvari budu impresivnije, tu se ne računaju pogoci u kvalifikacijama za dva elitna takmičenja, već golovi u glavnoj fazi.

Večerašnja dva pogotka Džeki su donijela progres na 19. poziciju najboljih strijelaca evropskih takmičenja svih vremena. Na brojci od 50 golova Džeko se izjednačio sa Didierom Drogbom, a prestigao je slavnog Alfreda Di Stefana koji je ostao na 49 pogodaka.

Na prvom mjestu je Cristiano Ronaldo sa 143 gola, a slijedi Lionel Messi sa 126 i Robert Lewandowski sa 89.

Izvor: Klix