Home » Egipat: Niko od putnika i posade EgyptAira nije preživio pad u more

Egipat: Niko od putnika i posade EgyptAira nije preživio pad u more

Egipatski ministar civilne avijacije Šerif Fati rekao je da “nema preživelih” u padu aviona Idžiptera (EgyptAir).

Fati je porodicama ljudi koji su bili u avionu rekao da egipatska vojska radi sve u svojoj moći da pronađe lične predmete žrtava, preneo je egipatski dnevnik Al-Masri Al-Jum.

Egipatska vojska je pronašala delove olupine egipatskog aviona 290 kilometara severno od primorskog mediteranskog grada Aleksandrije. Mornarica je takođe otkrila prtljag putnika i pretražuje područje u potrazi za crnim kutijama, navedeno je u saopštenju egipatske vojske.

Francuski patrolni brod isplovio je iz matične luke u Tulonu i pridružio se potrazi za ostacima srušenog aviona, a primarni cilj je pronalaženje crne kutije. Brod dugačak 80 metara opremljen je sonarom koji može da detektuje zvuke na podvodnim lokacijama, što će omogućiti pronalaženje uređaja sa snimcima glasova iz kokpita nastalih tokom leta.

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos izjavio je da su egipatski spasioci ugledali deo tela, dva sedišta i kofere u Sredozemnom moru tokom potrage za srušenim avionom. On je rekao da su egipatske vlasti o ovom obavestile grčke zvaničnike.

Delovi olupine, stvari i deo tela nalaze se malo južnije od mesta na kojem je poslednji put primećen avion na radaru i severnije od mesta na kojem su juče pronađena dva narandžasta predmeta za koje nije potvrđeno da potiču s aviona Idžiptera.

Egipat predvodi međunarodnu akciju pronalaženja olupina aviona u kojoj učestvuju Francuska, Grčka i Turska. Američka mornarica poslala je u pomoć avion P-3 Orion iz svoje baze na Siciliji.

Zvaničnici francuskog civilnog vazuduhoplovstva započeli su istragu na pariskom aerodromu Šarl de Gol, mestu poletanja srušenog egipatskog aviona, kako bi ispitali aerodromsko osoblje koje je bilo u kontaktu sa avionom pre nego što je napustio pistu.

N1info