Home » EKSKLUZIVNO | Šokantna ispovijest majke nestalog Amara Kozlića: Moj sin je živ, otet je ili ima amneziju!

EKSKLUZIVNO | Šokantna ispovijest majke nestalog Amara Kozlića: Moj sin je živ, otet je ili ima amneziju!

Ni sedam mjeseci nakon nesreće nije pronađeno tijelo mladića Amara Kozlića iz Nemile kod Zenice. Pretpostavlja se da je u februaru ove godine nestao u vodama Lašve, kada je s dvojicom prijatelja automobilom sletio u rijeku. U vozilu su pronađena tijela njegovih drugova, a Amara, koji je vozio očev auto, nije bilo.

Otvorila srce

O ovom slučaju u javnosti se mnogo špekuliralo, posebno nakon što su pojedine komšije tvrdile da je Amar živ, da su ga vidjeli, pa da je napustio zemlju… Ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je jučer porodičnu kuću Kozlića. Razgovarali smo s Amarovom majkom Elvedinom, koja sedam mjeseci nije nijednom govorila za medije.

U ekskluzivnoj ispovijesti za naš list, Elvedina je otvorila srce i jecajući ispričala šokantne do sada nepoznate detalje tragedije. Ovo će joj biti drugi Bajram bez sina. – Nema noći ni dana da ne sklopim oči, a da ne čujem kako me zove i ne vidim njegov lik. Naslušala sam se mnogih priča, ali njega ni mrtvog ni živog. Gutala sam mjesecima, šutjela, ne mogu više! Da je meni samo mog Amara pronaći, da znam šta je s njim – kaže na početku razgovora očajna majka ljubeći fotografiju sina. Prema njenim riječima, mještani, ribari i policija ponovo su pokrenuli potragu za tijelom. Ipak, jedan detalj preokrenuo je cijelu priču u vezi s nestankom Amara u hladnoj rijeci. – Ja sam ubijeđena da je moj Amar živ. Nedavno je na stranom portalu objavljena fotografija lične karte i vozačke dozvole mog sina. Ispod je, na engleskom jeziku, pisalo: „Da li poznajete ovog mladića?“ To mi je javio prijatelj bratovljeve žene. Dok su oni pozvali mog brata, neko je to uklonio. Lična i vozačka kobne su noći bile uz mog sina, a nisu pronađene na licu mjesta. Ubijeđena sam da je moj sin preživio nesreću i da je ili otet ili je doživio amneziju – tvrdi ona.

Pronađena torbica

Kako priča, indikativno je i to da je na zadnjem sjedištu automobila pronađena torbica koju Amar nikad nije skidao. Iznenadili su je i pojedini detalji koje joj je ispričao inspektor. – Kazao mi je da moj sin nije bio vezan kobne noći i da su na autu, kada su ga izvukli, bila otvorena vrata vozača i prozor.

Rekao mi je i da moj sin nije stao na tlo zemlje. Ispade da moje dijete uopće nije bilo u autu kada se sve desilo. Na zadnjem sjedištu pronađena je i njegova torbica, a znam da je moj sin nikad nije skidao s ramena – govori Elvedina. Porodici Kozlić čudno je i to što se nakon udara zračni jastuci nisu aktivirali. – Ne mogu da vjerujem da auto nigdje nije ogreban, a kažu da su sletjeli s ceste. Bila je zima i led. Morala je negdje ogrebotina neka biti. Počinjem da sumnjam da je auto gurnuto u rijeku. Znam svoje dijete i vjerujem da bi se javio da je živ i da zna ko je. Ne bi ni prijatelje ostavio, a on da izađe iz auta. Zato sam i ubijeđena da, ako je živ, ili ima amneziju i ne zna ko je, ili je, pak, otet – odlučna je majka nestalog mladića.

Interpolova potraga

Prema njenim riječima, nemoguće je i to da za sedam mjeseci, a uzimajući u obzir da je i rijeka okopnila nekoliko puta, tijelo njenog sina nije pronađeno. – U policiji su mi, također, rekli da postoji mogućnost da je živ. Pa ako postoji, dajte mi tu mogućnost i zato bih voljela da se Interpol uključi u potragu – priča ona plačući. Žali, kako kaže, što nakon nesreće nije bila na licu mjesta, jer bi možda ona, kao majka, uočila nešto što drugi nisu. Amar je bio najstariji od troje djece Kozlića, a 21. decembra 2016. napunio je 20 godina. Mjesec i po kasnije je nestao. Ova neutješna porodica svake noći odlazi na spavanje s nadom da će ih sutra probuditi vijest o Amarovoj sudbini.

Jezive poruke

Dodatno su ih uznemirile i jezive poruke koje je sin Semir dobivao na Facebooku i koje, kako kažu, nisu bile nimalo prijatne. – Na Facebook profil mog sina stizale su poruke: „Nemojte da zovete, nemojte ga tražiti, on je živ, ali ga nikad nećete naći.“ Meni je bila došla dojava i da mi je dijete u Belgiji, ali da mi se ne može javiti – otkriva Elvedina, dodajući da od potrage za sinom neće odustati dok je živa.

Detalji tragedije

Tragedija se dogodila u dane vikenda, u noći sa 4. na 5. februar ove godine. Trojica mladića otišla su u diskoteku u Vitezu, gdje su proveli večer, a oko ponoći krenuli su kući, gdje nikad nisu stigli. Roditelji su prijavili nestanak sinova policiji. Potraga je odmah počela, a dan kasnije Audi, koji je vozio Amar i koji je u vlasništvu njegovog oca, uočen je u rijeci. U vozilu su pronađena tjiela njegovih drugova, Amara nije bilo.

Poruke prijatelja

Iako je nestao, Amarovi prijatelji i dalje postavljaju emotivne poruke na njegov Facebook profil. Većina njih je uvjerena da je živ.

Poželio te, brat vrati se… Brate moj, fališ mi Živ si, svi se nadamo da si živ.

Vodi se kao nestala osoba

Amar Kozlić se vodi kao nestala osoba. Posljednju godinu sa dokumentima na svoje ime nije prelazio državnu granicu, kazao nam je izvor iz Granične policije BiH.

Utvrđene okolnosti nesreće

Iz Tužilaštva Srednjobosanskog kantona, koje provodi istragu u vezi sa ovim slučajem, kažu da je u dosadašnjoj fazi utvrđivanja okolnosti nesreće nesporno utvrđeno da je vozilo sišlo s kolovoza te prednjim dijelom upalo u korito rijeke Lašve i prevrnulo se na krov. – Nije utvrđeno postojanje okolnosti koje bi ukazivale na podatak da li je neko drugo vozilo, odnosno neki drugi učesnik u saobraćaju, uzrokovalo slijetanje vozila s kolovoza. Do sada još nije pronađeno tijelo A.K., iako sve okolnosti ukazuju da je bio u vozilu – dodaju iz Tužilaštva.

Avaz.ba