Home » EPPO razotkrio transnacionalnu skupinu prevaranata, obuhvaćena i Hrvatska, Slovenija, Albanija

EPPO razotkrio transnacionalnu skupinu prevaranata, obuhvaćena i Hrvatska, Slovenija, Albanija

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je u srijedu postupak protiv kriminalne organizacije osumnjičene da je organizirala prevaru s PDV-om u iznosu od 195 milijuna eura u 17 zemalja, među kojima su i Hrvatska, Slovenija i Albanija, izvijestio je u četvrtak EPPO.

Europsko tužiteljstvo je priopćilo da se radi o složenoj kriminalnoj shemi koja je iskorištavala pravila EU o prekograničnim transakcijama između država članica, jer su one izuzete od PDV-a.

Sumnja se da su osumnjičenici pritom koristili tehnikom tzv. nestajućih trgovaca, a porezna prevara bila je kružno organizirana po Europi jer su se preko mreže lažnih tvrtki fiktivno preprodavali pametni telefoni, mali elektronički uređaji i zaštitne maske za lice.

Međunarodna akcija, pod nazivom Midas, provedena je u Albaniji, Austriji, Cipru, Češkoj, Estoniji, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Malti, Njemačkoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, a u njoj je sudjelovalo preko 680 poreznih i policijskih istražitelja.

Tijekom akcije, nastavlja EPPO, provedeno je više od 180 pretraga i uhićeno 14 osoba. Policija je tijekom pretresa zaplijenila velike količine pametnih telefona u vrijednosti većoj od 15,3 milijuna eura, jahtu vrijednu tri milijuna eura te 1,2 milijuna eura u gotovini i kriptovaluti. Uz to, zaplijenjeno je i nekoliko luksuznih automobila, nakit, luksuzni satovi i 2,5 kilograma zlata koji su pronađeni u domovima osumnjičenika.

Tužitelji sumnjaju da je jedna njemačka tvrtka od 2017. vodila različite sheme prevara s PDV-om koja uključuju trgovinu malom elektroničkom robom i pametnim telefonima, a vjeruje se da su isti organizatori ovih shema tri godine kasnije ušli i na tržište zaštitnih maski za lice.

EPPO je pojasnio da su zaštitne maske tijekom pandemije covida-19 bile vrlo tražene te se smatra da ih je tvrtka, kojom upravljaju osumnjičenici, kupila od tzv. nestajućeg trgovca i kanalizirala kroz nekoliko ‘tampon’ tvrtki kako bi prikrila njihovo konačno odredište.

“Na papiru, njihova je tvrtka imala sjedište u Hong Kongu, ali su maske za lice zapravo bile u skladištu u Njemačkoj i tamo su ostale sve dok ih njemačko savezno ministarstvo zdravstva nije kupilo od tvrtke koja se navodno nalazi u Hong Kongu”, stoji u EPPO-ovom priopćenju.

Prema istrazi ni tvrtka na početku opskrbnog lanca niti tvrtka sa sjedištem u Hong Kongu, ministarstvu nisu vratile PDV koji su primile prodajom zaštitnih maski. Vjeruje se i da se osumnjičena kriminalna organizacija koristila s nekoliko lažnih tvrtki, fiktivni identitetima i tajnom komunikacijom kako bi prikrila svoje djelovanje, prenosi Hina.