Home » Erdogan se pridružuje propalestinskom skupu uoči obilježavanja stogodišnjice sekularne Turske

Erdogan se pridružuje propalestinskom skupu uoči obilježavanja stogodišnjice sekularne Turske

Turski predsjednik Tayyip Erdogan pridružit će se u subotu, kako se očekuje, jednom od najvećih propalestinskih skupova u Turskoj od početka rata između Izraela i Hamasa, obraćajući se svojoj političkoj bazi dan uoči stogodišnjice turske sekularne republike.

Politički analitičari kažu da njegovo planirano obraćanje u Istanbulu ima za cilj da pojača njegove sve veće kritike izraelskog bombardiranja pojasa Gaze i da zasjeni nedjeljne proslave koje obilježavaju sekularne korijene Turske.

Turska je osudila pogibije izraelskih civila uzrokovana Hamasovim ubilačkim pohodom 7. oktobra južnim Izraelom, ali je Erdogan ove sedmice nazvao tu palestinsku grupu “borcima za slobodu”.

Također je kritizirao bezuslovnu podršku nekih zapadnih zemalja Jerusalemu, nailazeći na oštre ukore Italije i Izraela.

Za razliku od brojnih saveznika u NATO-u, Evropskoj uniji i nekih zalivskih država, Turska ne smatra Hamas terorističkom organizacijom. Ona je dugo vremena domaćin članovima islamističke grupe, podržava dvodržavno rješenje i ponudila je da igra ulogu u pregovorima o oslobađanju talaca otetih tokom napada 7. oktobra.

Sinan Ulgen, bivši turski diplomata i direktor Centra za ekonomsku i vanjsku politiku istraživačkog centra sa sjedištem u Istanbulu, kazao je da su pogoršanje humanitarne krize u Gazi i pritisak političkih saveznika potaknuli Erdogana da pooštri svoju retoriku.

– Turska će štititi svoje principe i podijeliti ih s međunarodnom zajednicom, ali to treba učiniti delikatnijom diplomatijom ukoliko očekuje da će igrati takvu (buduću) diplomatsku ulogu – kazao je Ulgen.

Očekuje se da će šefovi stranaka koje su pomogle Erdoganu da osigura pobjedu na čvrstim majskim izborima, prisustvovati skupu na starom aerodromu u Istanbulu. Neki turski mediji javili su da je pozvano i nekoliko arapskih lidera.

Erdogan je ove sedmice pozvao sve Turke da prisustvuju skupu za koji je rekao “samo će se vijoriti naša i palestinska zastava”. Njegova AK stranka predviđa da će doći više od milion ljudi.

Stota godišnjica moderne Turske obilježava se u nedjelju, kada bi u novinskim naslovima mogle dominirati vijesti o subotnjem skupu, a ne proslave osnivača republike Mustafe Kemala Ataturka, kažu analitičari.

Vlada je saopćila da sukob Izraela i Hamasa neće zaajeniti proslavu stote godišnjice, za koju je organizovala dešavanja širom zemlje, prenosi Reuters.