Home » EU očekuje da će eurozona ući u recesiju tokom zime

EU očekuje da će eurozona ući u recesiju tokom zime

Evropska komisija očekuje smanjenje ekonomskog rasta u eurozoni. Recesija je vrlo vjerovatna tokom zime jer se očekuje da će inflacija potrajti duže nego što se prvobitno očekivalo.

Evropska komisija predviđa da će eurozona ući u recesiju tokom zime, jer inflacija nastavlja rasti, prema najnovijoj ekonomskoj prognozi objavljenoj u petak.

Prognoze predviđaju da će visoki računi za energiju koji trenutno narušavaju kupovnu moć potrošača produžiti inflaciju, za koju se očekuje da će porasti na 8,5 posto ove godine, a zatim pasti na 6,1 posto sljedeće godine.

Prognoza rasta za 2023. u međuvremenu je smanjena na 0,3 posto, u odnosu na projekciju iz mjesca jula od 1,4 posto.

Njemačka će vjerovatno imati najlošije rezultate sljedeće godine, s predviđanjem da će se ekonomska proizvodnja zemlje smanjiti za 0,6 posto tokom sljedeće godine, piše Deutshe Welle.

  Objavljen plan kako Njemačka planira olakšati dolazak kvalifikovanih radnika

Najveća evropska ekonomija najviše je zavisila o ruskom plinu prije rata u Ukrajini, i već neko vrijeme se bori s pronalaženjem alternativa ruskoj energiji.

U jesenskoj prognozi Komisije očekuje se pad ekonomske proizvodnje u preostala tri mjeseca ove godine, kao i u prvih nekoliko mjeseci 2023.

Očekuje se da će visoke cijene energije, povećani troškovi života i kamatne stope “odvesti EU, europodručje i većinu država članica u recesiju u zadnjem kvartalu godine”, rekla je Komisija.

– Očekuje se da će se rast vratiti u Evropu u proljeće, kako inflacija postepeno bude popuštala svoj uticaj na ekonomiju – navodi se u izvještaju.