Home » EU pokreće istragu protiv TikToka zbog navodnih kršenja obaveza zaštite maloljetnika

EU pokreće istragu protiv TikToka zbog navodnih kršenja obaveza zaštite maloljetnika

Evropska unija je u ponedjeljak najavila formalnu istragu protiv platforme TikTok zbog navodnih kršenja obaveza zaštite maloljetnika na internetu, prema novom zakonu o nadzoru nad digitalnim sadržajem, navodi AFP.

Ovo je druga po redu istraga koja se tiče TikToka otkako je Brisel uveo Zakon o digitalnim uslugama (DSA), nakon što je u decembru prošle godine istraživao platformu X tehnološkog milijardera Elona Muska.

Brisel je posebno zabrinut što aplikacija za razmjenu videa u vlasništvu kineske kompanije ByteDance potencijalno ne čini dovoljno za rješavanje negativnih utjecaja na mlade ljude.

Glavni izvor zabrinutosti leži u takozvanom efektu “zečje rupe” – koji se javlja kada se korisnici hrane povezanim sadržajem zasnovanim na algoritmu, što u nekim slučajevima dovodi do opasnijeg sadržaja.

Zabrinutost Evropske komisije odnosi se i na TikTokove alate za provjeru starosti, za koje kaže da „možda nisu logični, proporcionalni i efikasni“.

Komisija je otvorila “formalni postupak za procjenu da li je TikTok možda prekršio DSA pravila u drugim oblastima, uključujući “transparentnost oglašavanja” i “pristup podacima za istraživače”.

Akcija je uslijedila nakon analize izvještaja o procjeni rizika koji je radio TikTok i njegovih odgovora na zahtjeve Brisela za više informacija o mjerama koje je platforma za razmjenu videa poduzela protiv nelegalnog sadržaja, zaštite maloljetnika i pristupa podacima.

TikTok ima preko 142 miliona korisnika mjesečno širom EU, u odnosu na 125 miliona prošle godine.

Predstavnici platforme su izjavili da rade na zaštiti maloljetnika na internetu.

– TikTok ima napredne funkcije i postavke za zaštitu tinejdžera i držanje mlađih od 13 godina van platforme, a to su problemi s kojima se cijela industrija bori – rekao je glasnogovornik TikToka.