Home » EURO: Albanci upisali prvi trijumf

EURO: Albanci upisali prvi trijumf

Nakon utakmica trećeg kola u grupi „A“ domaćin Francuska i Švicarska izborili su plasman u osminu finala Evropskog fudbalskog prvenstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Francuska i Švicarska su meču na stadionu „Pierre Mauroy“ u Lillu završili nepopularnim rezultatom – 0:0.

Izabranici švicarskog selektora Vladimira Petkovića mogu biti zadovoljniji činjenicom da se mreže večeras nisu tresle jer je Francuska imala znatno izglednije prilike za postizanje gola, čak su i prečku „trikolori“ tri puta pogađali.

Drugi meč posljednjeg kola grupe „A“ su na gradskom stadionu u Lynou odigrale selekcije Rumunije i Albanije, a debitant na EURO Albanija je ostvarila prvu pobjedu na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.

  SP Katar: Argentina prejaka za Australiju

Armando Sadiku je u 43. minutu susreta postigao historijski, prvi gol Albanije na EURO-u, što će se ispostaviti dovoljnim za osvajanje tri boda.

Francuska je grupnu fazu završila kao prvoplasirana u grupi „A“ sa sedam bodova, Švicarska je druga sa pet i obje selekcije idu u drugu fazu takmičenja.

Rumunija kao posljednjeplasirana ekipa sa jednim bodom se oprostila od takmičenja, a Albanija još uvijek ima nadu da će sa tri boda završiti kao jedna od četiri trećeplasirane reprezentacije iz šest grupa koje će izboriti osminu finala.

Fokus.ba