Home » Euro je sve slabiji, je li ugrožen kurs KM, šta će biti s kreditima BiH u dolarima

Euro je sve slabiji, je li ugrožen kurs KM, šta će biti s kreditima BiH u dolarima

Globalna inflacija i neizvjesnost kada je u pitanju opskrba energentima, sve izazvano agresijom Rusije na Ukrajinu, rezultirali su drastičnim padom vrijednosti eura u odnosu na dolar.

Dolar i euro su skoro pa izjednačeni, što je do prije nekoliko mjeseci bilo nezamislivo. Odnos ove dvije valute, pogotovo onaj dio koji se odnosi na slabljenje eura direktno se tiče Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, zakonskom regulativom naša valuta konvertibilna marka (KM) vezana je za euro. Hoće li slabljenjem eura biti ugrožena KM i da li ćemo osjetiti negativne posljedice tog trenda?

– Svako osciliranje eura, u ovom slučaju njegovo slabljenje, imat će posljedice na potraživanja i dugovanja BiH. Konkretno, krediti koje BiH ima u dolarima će poskupjeti, a istovremeno će potraživanja dobiti novu vrijednost. Ovo se odnosi i na druge valute koje su vezane za euro – kaže za Faktor Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Sagovornik očekuje da će ipak doći do stabilizacije na monetarnom tržištu, jer je to interes Evropske unije.

– Ovo stanje ne odgovara ni EU, njenih 19 članica, a od 1. januara 2023. pridružuje im se i Hrvatska, koriste euro kao valutu. Za očekivati je da Centralna banka EU-a stabilizira euro, ali ne zavisi sve od njihovih planova.

Ako rat na istoku Evrope potraje, onda će to kao i dosad imati posljedice za cijeli svijet i bit će otežavajuća okolnost u stabilizaciji eura. Moram naglasiti da ovo nije privi put da vrijednost eura pada u odnosu na dolar, ali sada svijet živi i posluje u specifičnim okolnostima – ističe Šain.

Izvor: Faktor.ba