Home » European Communications: Vrijednost brenda BH Telecoma povećana za 52 posto

European Communications: Vrijednost brenda BH Telecoma povećana za 52 posto

Već drugu godinu zaredom, renomirani časopis European Communications u partnerstvu sa Brend Finance objavljuje listu najboljih brendova iz telekom industrije, a ovogodišnja lista rangira kompaniju BH Telecom na 84. mjesto uz povećanje vrijednosti brenda od 52 posto.

Time je BH Telecom jedini telekom operater u BiH kojem je vrijednost brenda povećana, saopćeno je iz ove kompanije.

Ineče, vodeći telekom operater u Evropi je Deutsche Telecom, drugi je britanski Vodafone s padom vrijednosti brenda od 22 posto dok je na trećem mjestu francuski Orange.

Brend kao neopipljiva imovina kompanije uklučuje vrijednost imena, pojmove, znakove, simbole, logotipe s namjerom da identificira robu, usluge ili lica, ili kombinaciju istih, kreirajući karakterističan ugled, pomoću kojeg se mjeri vrijednost na tržištu.

– Da bi odredili snagu brenda razvili smo Index Snage Brenda (BSI), pomoću kojeg analiziramo marketinško investiranje, ujednačenost brenda i konačno njihov utjecaj. Nakon ove analize, svakom brednu je dodjeljen BSI rezultat 100 koji se uvodi u kalkulaciju vrijednosti brenda. Na osnovu rezultata, svakom brendu na tabeli rezultata se dodjeljuje cijena između AAA+D u obliku sličnom cijeni kreditiranja. AAA+brendovi su iznimno jaki i odlično pozicionirani dok se neupješnom brandu dodjeljuje D stepen – objašnjavaju u časopisu European Communications.

Fena