Home » Evropi nedostaje radne snage: Kuharima za prijavu na posao nude preko 2.000 eura, a evo i koja druga zanimanja su u manjku

Evropi nedostaje radne snage: Kuharima za prijavu na posao nude preko 2.000 eura, a evo i koja druga zanimanja su u manjku

Mnoge zemlje Evrope su se ove godine suočile sa nestašicom radne snage. Kako su mediji nedavno prenijeli saopštenje Instituta za istraživanje tržišta rada, Njemačkoj godišnje treba 400.000 doseljenika kako bi održala konstantan broj zaposlenih na tržištu rada, a u sličnom problemu se našla i Velika Britanija.

Glavni razlog neupražnjenih radnih mjesta, je mali broj stručnjaka u pojedinim zanatima i oblastima. Pored podizanja plata, razvijene zemlje pribjegavaju nizu poteza kako bi privukli ljude da se zaposle.

Frizeri
Iako je posjeta frizeru popularna i kod nas, ubrzo postaje jasno da su usluge frizera u inostrastvu izuzetno precjenjene, a tamošnje mušterije su uveliko navikle na visoke cijene.

Razlog za to je nemogućnost pronalaženja dobrog stručnjaka među stranim radnicima, a pritom su cijene previsoke.

Ako računamo da je samo klasično muško šišanje 20-ak eura, onda je jasno kolike su cijene ostalih usluga.

Građevinci
Građevinari i do sada su prolazili dobro radeći po zemljama Evropske unije. Zidajući po Njemačkoj, Austriji, ili Engleskoj, zarađivali su i po 3.000 eura mjesečno.

Namjera EU je da vlasnici nekretnine koji iznajmljuju svoju imovinu, istu i renoviraju, i to u cilju bolje energetske efikasnost i izolacije. Praktično, prema prijedlogu EU, sve javne i nenaseljene zgrade treba da budu obnovljene do 2027. godine, a stanovi i kuće do 2030. godine.

“Pravo je da se podižu građevinski standardi za nekretnine kako bi se zaštitila klima. Međutim, prijedlog EU je nemudar i uznemiravajući jer se govori o obnovi milion kuća u narednim godinama. Ovaj posao već danas nema ko da radi što govori da će cijene izgradnje eksplodirati”, rekao je rekao je za BILD predsjednik Saveznog udruženja njemačkih stambenih kompanija i kompanija za nekretnine (GDV).

Kuhari
Zbog nedostatka kvalifikovanih radnika vlasnici restorana u Velikoj Britaniji primorani su da uz platu ponude i nagradu od 1.000 funti samo da bi privoljeli kuhare i drugo kuhinjsko osoblje da se prijave za posao, piše The Guardian.

Mala preduzeća kao što su Angie`s i D Grande, oba restorana u zapadnom dijelu Londona, Hotel Coniston i pekara Galeta u istočnom Londonu, nude naknade za prijavu na posao između 500 i 1.000 funti. Veći rivali, piše The Guardian, nude još više. U Hari`s Baru ili lancu bistroa Cote bonus je i do 2.000 funti.

Izvor: raport.ba