Home » Evropska unija uvodi takse na čelik iz Kine i Rusije

Evropska unija uvodi takse na čelik iz Kine i Rusije

EU je danas uvela takse na čelik koji se uvozi iz Kine i Rusije da bi spriječila zasićenost tržišta jeftinim proizvodima, koji su izbacili iz igre evropske proizvođače, a kako BiH sa Evropskiom unijom ima nultu carinsku stopu na industrijske proizvode, ova će se mjera povoljno odraziti na industriju čelika u našoj državi.

Evropska komisija saopćila je danas da će se takse plaćati u narednih pet godina. “Povodom krize prezasićenosti globalnog tržišta čelika, Komisija uvodi odbrambene trgovinske instrumente da bi uspostavila konkurentski odnos između proizvođača iz EU i inostranstva”, navodi se u saopćenju, prenio je AFP.

Za kineski čelik koji se koristi u industriji ubuduće će se plaćati taksa u visini od 19,7 do 22,1 odsto originalne cijene, a za ruski od 18,7 do 36,1 odsto.

Komisija podsjeća da je aktivirala preko 100 odbrambenih trgovinskih mjera i da se 37 odnosi na nepošten izvoz proizvoda od čelika, od kojih 15 dolaze iz Kine. Ova mjera najavljena je u februaru, zbog čega je Peking nedavno uveo specijalne tarife za uvoz čeličnih proizvoda iz EU, Japana i Južne Koreje.

Slobodna Bosna