Home » FIBA: Pismo prijetnje suspenzijom sa košarkaškog EP 2017 stiglo i u BiH?!

FIBA: Pismo prijetnje suspenzijom sa košarkaškog EP 2017 stiglo i u BiH?!

Suspenzija selekcije Slovenije, čije mlađe reprezentativne selekcije ove godine neće moći sudjelovati na međunarodnim takmičenjima pod okriljem Evropske košarkaške Federacije (FIBA Europe), a iduće godine ni A-tim na Evropskom prvenstvu 2017., samo je kulminacija sukoba na relaciji FIBA Europe-Euroliga, ali i novi očajnički potez FIBE, koja je ponovo ispala iz igre za velike novce s čime se očito ne može pomiriti.

Košarkaška zveza Slovenije (KZS) dobila je pismo koje je na dan svog rođendana, 15. aprila, potpisao izvršni direktor FIBA Europe Kamil Novak, a uskoro će isto pismo dobiti ili su ga već dobile i sve federacije koje su nastale raspadom Jugoslavije, odnosno čije ekipe učestvuju u ABA j.t.d. ligi.

Kako saznaje naš portal, KSBiH također je već dobio pismo iste sadržine, ali se kao izlazna varijanta novom Upravnog odboru KSBiH ostavlja mogućnost da suspendira Igokeu, koja je jedina učestvovala u ABA ligi te koja će gotovo sigurno ponovo jedina igrati u regionalnom takmičenju od bh. klubova.

Eurobasket 2017. godine mogle bi propustiti, kako piše specijalizirani košarkaški portal “Sportando”, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, ali i države izvan ex. Jugoslavije: Turska, Rusija, Španija, Litva, Grčka, Italija, Izrael i Poljska, čiji su klubovi također bili na starni ULEB-a, odnosno Eurolige i Eurokupa. Ovakvi su potezi autogolovi FIBA-e, koja već decenijama ne može shvatiti u kom pravcu ide evropska klupska košarka.

Direktno.ba