Home » FIFA o ženskom fudbalu i položaju žena u fudbalu povodom Dana žena

FIFA o ženskom fudbalu i položaju žena u fudbalu povodom Dana žena

Međunarodna fudbalska federacija FIFA povodom Dana žena organizovala je konferenciju o ženskom fudbalu, koja se održala jučer u Cirihu.

Konferenciju je otvorio novoimenovani predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, a govornici su bili neki od najvažnijih ljudi i žena iz svijeta fudbala i sporta uopšte, kao što su legendarna Billie Jean King, Abby Wambach, Moya Dodd i dr.

Kada su u pitanju položaj ženskog fudbala i žena u fudbalu u Bosni i Hercegovini, brojna pitanja su pokrenuta na konferenciji koja se održala u oktobru 2015. u Sarajevu, koju je organizovala Agencija za komunikacije EBBE COMMS u saradnji sa internacionalnom mrežom za antidiskriminaciju i inkluziju u fudbalu Fare Network.

“Najbolji način da obilježite Dan žena je da govorite o njihovim pravima. Važno je da se poruke koje su poslane sa FIFA-ine konferencije u Cirihu čuju i na Balkanu, iz razloga što je sarajevska konferencija u oktobru prošle godine otvorila niz pitanja o kojima se još uvijek treba govoriti u regionalnom kontekstu. Tim povodom, Fare Network u skorijem vremenu ima namjeru organizovati konferenciju o osnaživanju žena u sportu, koja će se održati u Zagrebu.”- izjavio je izvršni direktor Fare Networka Piara Powar.

Neke od najvažnijih poruka na konferenciji u Cirihu bile su da žene trebaju imati jednako mjesto u sportu kao i njihove muške kolege, priliku da se takmiče, da budu vrednovane zbog svojih kvaliteta i plaćene kao profesionalke. Zvaničnici FIFA-e istaknuli su da su spolna ravnopravnost i jačanje ženskog fudbala u samom vrhu prioriteta za predstojeći period, te najavili reforme u tom području.

Redakcija