Home » FIFA tvrdi da na SP-u u Kataru nijedna utakmica nije namještena, otkrili šta su analizirali

FIFA tvrdi da na SP-u u Kataru nijedna utakmica nije namještena, otkrili šta su analizirali

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) objavila je da nije zabilježen nijedan slučaj namještanja utakmica na SP u Kataru. Kako se navodi u saopćenju, nisu pronađene naznake “manipulacija” ili nepravilnosti na utakmicama.

“FIFA-ina Radna grupa za integritet je pažljivo analizirala 64 utakmice odigrane na SP-u i pritom nije identificiran niti jedan sumnjiv slučaj”, objavila je krovna nogometna organizacija.

Također, analizirana su legalna tržišta klađenja, provedene su brojne istrage u više jurisdikcija i pregledan je nadzor na mjestima takmičenja kako bi se spriječio bilo kakav pokušaj manipulacija utakmica.

Tokom 29 dana odigrane su 64 utakmice na osam prekrasnih stadiona i može se slobodno reći da su Katarani položili ispit kada je u pitanju organizacija najvažnijeg nogometnog takmičenja na svijetu.

Argentina je u epskom finalu savladala Francusku rezultatom 4:2 u penal-seriji. Prethodno, nakon 120 minuta igre bilo je 3:3. U duelu za treće mjesto Hrvatska je savladala Maroko i tako osvojila svjetsku bronzu.

Mundijal u Kataru je, prema riječima predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, bio najbolje organizovan do sada, te je pred Kanadom, SAD-om i Meksikom 2026. godine zaista težak zadatak nadmašiti ga.