Home » Financial Times: Katalonija se uveliko razlikuje od zemalja bivše Jugoslavije

Financial Times: Katalonija se uveliko razlikuje od zemalja bivše Jugoslavije

Separatisti u Kataloniji nastoje se ugledati na neke od zemalja bivše Jugoslavije, ali razlike su itekako velike, piše ugledni list Financial Times.

“Katalonci se prije svega pokušavaju ugledati na Slovence koji su još 1990. godine održali referendum o nezavisnosti. Carles Puigdemont, današnji lider Katalonije, posjetio je 1991. godine Sloveniju, a upravo u toj godini Slovenija je proglasila nezavisnost. Puigdemont se tada divio mirnim i demokratskim metodama kojim se došlo do nezavisnosti”, navodi se u analizi Financial Timesa.

No, ovaj list ističe da su razlike između današnje Španije i nekadašnje Jugoslavije iznimno velike.

“Za nezavisnost Slovenije glasalo je preko 90 posto građana, dok u Kataloniji nema tog nivoa podrške nezavisnosti, jer je na katalonski referendum izašlo svega 43 posto građana. Nadalje, Slovenija nije imala nacionalne manjine koje bi imale presudan uticaj i u tom pogledu razlikovala se od BiH i Hrvatske u kojima se vodio rat u periodu 1991-1995. Španski premijer Mariano Rajoy možda primjenjuje princip ‘teške ruke’ prema Kataloniji, ali on nije Slobodan Milošević. Španija je demokratska zemlja, a Jugosalvija to nije bila”, piše Financial Times.

Analitičari ovog lista ističu da će Katalonija teško dobiti nezavinost za koju se toliko bori.

“Upravo kao i irački Kurdi, Kataonci nemaju podršku međunarodne zajednice”, zaključuje se u analizi Financial Timesa.

Fokus.ba