Home » Francuska zatvara noćne klubove uoči Božića zbog varijante omikron

Francuska zatvara noćne klubove uoči Božića zbog varijante omikron

Francuska će zatvoriti noćne klubove uoči Božića i pooštriti mjere fizičkog distanciranja kao odgovor na pojavu omikron varijante koronavirusa, ali nema potrebe za novim lockdownom ili uvođenjem policijskog sata, rekao je u ponedjeljak premijer Jean Castex.

Castex je rekao da peti talas pandemije sada kruži zemljom. Međutim, također je napomenuo da je sada vakcinisano 52 miliona ljudi, odnosno skoro 90 posto onih koji mogu primiti vakcinu, javlja Reuters.

Kazao je da je situacija bolja nego u prethodnim epidemijama i da nema potrebe za drastičnim mjerama pred Božić, javlja Reuters.

Ministar zdravlja Olivier Veran rekao je da bi kombinacija dodatnih doza vakcina i rigoroznijeg fizičkog distanciranja omogućila Francuskoj da izbjegne nova ograničenja koja se trenutno uvode u nekoliko evropskih zemalja.

– Želimo da prođemo kroz ovaj val pandemije bez novih ograničenja za cjelokupno francusko stanovništvo, bilo da je vakcinisano ili ne – rekao je.

Noćni klubovi će od petka biti zatvoreni četiri sedmice, a vlada je također pozvala građane da dobrovoljno ograniče privatna i profesionalna okupljanja, uz pooštravanje mjera za nošenje maski u školama.