Home » FUCZ: Nastavljena potraga za radnikom turske kompanije “Cengiz Insaat”

FUCZ: Nastavljena potraga za radnikom turske kompanije “Cengiz Insaat”

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) rano jutros uputila je pripadnike dvije Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom s potrebnom opremom, koji će zajedno s pripadnicima Gorske službe spašavanja Žepče, CZ Žepče, PU Žepče i pripadnicima AFAD-a nastaviti potragu za radnikom, državljaninom R Turske, koji je zajedno sa svojim kolegom bio angažiran na osiguravanju gradilišta autoceste na koridoru 5c.

Radi se o radniku koji je u ponedjeljak 8. novembra, s krana na deset metara visine zajedno s kolegom pao u nabujalu rijeku Bosnu na lokalitetu Kahrimani kod Begovog hana u Žepču, nakon čega je za njima organizirana potraga.

Tijelo drugog radnika, 43-godišnjeg državljanina Turske, spasioci su, 11. novembra, pronašli u rijeci Bosni a za drugim nestalim muškarcem, državljaninom Turske, potraga je nastavljena.

  U Zenici problem sa nedostatkom članova biračkih odbora, naknadne obuke rade i danas

Dvadeset dva pripadnika FUCZ, njih 12 iz Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom s medicinskom podrškom i 10 pripadnika Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi s čamcima, podijeljeni u tri grupe i s ronilačkim timom u pripravnosti, pretraživat će područje od mjesta nesreće do Žepča i od Žepča do Zavidovića.

Pripadnici Ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama – AFAD koji su se odazvali pozivu turske kompanije “Cengiz Insaat” stigli su u Bosnu i Hercegovinu u petak navečer, 12. novembra, a sljedeći dan se odmah uključili u potragu kako bi pomogli spasiocima u pronalasku nestalog radnika, državljanina Turske.

Potrazi će se i danas pridružiti tim sa sonarom Odjela za javnu sigurnost distrikta Brčko jer je sonar koji imaju prilagođen za ovaj tip rijeke, saopćeno je iz FUCZ-a.