Home » Galijašević: Izbori su pokazali da je SDA najjača politička snaga u ZDK, povjerenje građana raste

Galijašević: Izbori su pokazali da je SDA najjača politička snaga u ZDK, povjerenje građana raste

Na lokalnim izborima održanim u novembru prethodne godine SDA-a stranka ostvarila je zapažene rezultate u Zeničko-dobojskom kantonu. Povjerenje građana dobio je i predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), Miralem Galijašević, koji u intervjuu za Oslobođenje govori o uspjehu na lokalnim izborima, radu Vlade ZDK ali i budućim planovima.

– Broj načelničkih mandata, koje je SDA osvojila na ovogodišnjim lokalnim izborima, na prostoru ZDK, povećan je za dva u odnosu na izbore 2016. godine. Šta su, po Vama, osnovni razlozi za poboljašnje rezultata u odnosu na loklane izbore od prije četiri godine?

-To je potvrda da smo odabrali dobre kandidate, što je vrlo važno. Sve govori da su postojeći načelnici SDA dobro radili, zajedno s Vladom Zeničko-dobojskog kantona, a to su građani prepoznali. Očito je da građani ZDK-a imaju povjerenje u SDA koje zaslužujemo svojim radom.

– Također, u općinama u ZDK osvojen je i veći broj vijećničkih mandata, a povećano je i ukupan broj osvojenih glasova. Čime je SDA, nakon toliko godina postojanja, uspjela zadržati povjerenje stanovnika ovog kantona?

-Protekli izbori pokazali su da je SDA najjača politička snaga u Zeničko-dobojskom kantonu i da povjerenje građana raste. To se ogleda u većem broju osvojenih glasova. U 12 općina osvojili smo ukupno 47.088 glasova, što je u odnosu na izbore 2018. godine više za 1.500 glasova. Zadržali smo pozicije općinskih načelnika u četiri općine – Kaknju, Tešnju, Olovu i Doboj Jugu te vratili Visoko i Brezu. Poziciju načelnika Vareša izgubili smo za samo 90 glasova. Osvojili smo ukupno 89 vijećničkih pozicija, po čemu smo također najjača politička stranka u našem kantonu. Nijedna druga politička stranka u ovom kantonu nije osvojila više od 20.000 glasova. Ostvarili smo najbolji rezultat od svih kantonalnih organizacija SDA i imamo namjeru zadržati taj trend.

– Čak su i „mladi lavovi“, a to se prije svega odnosi na Mirzu Ganića u Visokom i Vedada Jusića u Brezi, ostvarili zavidno dobre rezultate. Da li ste očekivali njihov ovako dobar rezultat, s obzirom da se radi o relativno novim imenima na političkoj sveni, mada nisu ni potpuno nepoznati?

-Uz “mlade lavove” Ganića i Jusića, dodao bih i Mirnesa Bajtarevića, novog načelnika Kaknja. Svi su mlađi od 40 godina. Ganić je protekle dvije godine uspješno obnašao funkciju premijera ZDK-a, a Jusić je predvodio Asocijaciju mladih SDA u ZDK. To govori da smo odabrali prave kandidate za načelnike, a istovremeno vršimo laganu smjenu generacija. To je naše opredjeljenje.

– Ni u jednom drugom kantonu SDA nije ostvarila rezultat kao u ZDK. Koja bi vaša iskustva mogli primijeniti u drugim kantonima kako bi na narednim lokalnim izborima ostvarili bolje rezultate?

– Svaki kanton ima svoje specifičnosti. Mi smo jedan od najrazruđenijih i najmnogoljudnijih kantona sa 12 općina. ZDK je na određen način i kičma privrede BiH. Godine rada dale su rezultate koji se vide u svakoj općini. Za to je bilo potrebno političko jedinstvo u okviru SDA. Imali smo jedinstvo koje je osnovan pretpostavka za izborni rad i kvalitetnu kampanju.

– Da li mislite da treba više prostora davati mladim ljudima, odnosno kako na najbezbolniji način provesti „smjenu generacija“?

-Mi smo prije godinu dana na stranačkim izborima krenuli u laganu smjenu generacija. Više od pola predsjednika općinskih organizacija SDA su ljudi mlađi od 40 godina. Sami ste primjetili da smo na izborima dali šansu mladim kadrovima. To govori da smo opredijeljeni za smjenu generacija, a u tom pravcu ćemo nastaviti raditi.

– Ipak, SDA je ponovo, već drugi mandat zaredom, ostala bez mjesta gradonačelnika Zenice. Šta je, po Vašem mišljenju, uzrok tome?

-Za SDA u Zenici otežavajuća okolnost bila je nepostojanje drugih političkih opcija. Na izbore je izašla SDA i blok koji je podržavao aktuelnog gradonačelnika. Činjenica da SDP i ostale opozicione stranke nisu imale kandidata za gradonačelnika govori da je SDA bila sama protiv svih ostalih.

– Generalno gledajući, da li mislite šta mijenjati u nastupu SDA na narednim lokalnim izborima, za četiri godine, kako bi ostvarili čak i bolji rezultat od ovog? Da li je potrebno išta mijenjati?

-Treba se prilagođavati okolnostima i vremenu. Smatram da naši načelnici i naša Vlada Zeničko-dobojskog kantona rade dobar posao, ali ćemo u sferi komuniciranja s biračima tražiti nove modele i vidove prezentacije kako bismo što bolje predstavili ono što smo uradili i što planiramo raditi.

– U Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo došlo je do promjene skupštinskih većina i smjena vlada. U tom kontekstu spominjala se i Vlada ZDK. Mislite li da iza aktuelnog saziva kantonalne vlade stoji čvrsta parlamentatrna većina?

-Tačno je da je bilo pokušaja stvaranja takve atmosfere i u našem kantonu, ali se radi o klasičnim medijskim spinovima, neostvarenom i neostvarivom političkom snu opozicije. Skupštinska većina koju predvodimo uspješno funkcioniše dvije godine, a koaliciona Vlada radi dobar posao. Uživamo povjerenje građana što se potvrdilo i na posljednjim izborima.

– Da li postoje otvorena pitanja u odnosima sa vašim koalicionim partnerima u Skupštini ZDK, odnosno sa A-SDA, HDZ-om i nezavisnim zastupnicima? Ako postoje kako ih namjeravate riješavati?

-Među koalicionim partnerima nema otvorenih pitanja. Ako ih ima, rješavamo ih dogovorom u skladu s zajedničkim programskim načelnima. Opstanak skupštinske većine u ZDK protekle dvije godine ni u jednom momentu nije došao u pitanje.

– Kako biste ocijenili rad Vlade ZDK?

-Smatram da je Vlada u protekle dvije godine radila veoma dobro i da je uspješno odgovarala izazovima, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa. Zahvaljujući Vladinim interventnim mjerama štete od pandemije su svedene na minimum, a naše mjere bile su vodilja za mnoge kantone u Federaciji BiH. Rad Vlade, ali i naših općinskih načelnika, značajno je utjecao na opredjeljenje glasača na proteklim izborima. Da smo radili dobro potvrđuju i izborni rezultati SDA u ZDK-u.

– Koliko su rezultati rada kantonalne vlade utivali na dobar rezultat SDA na lokalnim izborima? Da li se to dvoje uopće može dovesti u vezu?

-Rad Vlade ZDK-a, na čelu s premijerom Mirzom Ganićem, sigurno je dobrim dijelom uticao na rezultat SDA na općinskim izborima u ZDK-u, jer Vlada donosi odluke i mjere koje direktno utiču na život građana i funkcionisanje lokalnih zajednica. Naše mjere, programi i projekti bili su izuzetno efikasni i korisni za lokalne zajednice, a naši načelnici bili su važna spona prilikom njihove realizacije. SDA danas ima šest načelnika i siguran sam da će za četiri godine taj broj biti još veći, a da ćemo prvi test povjerenja građana uspješno položiti na izborima 2022. godine.

PIŠE: Oslobođenje PORTAL