Home » Galijašević: SDA ostala najjača politička stranka u ZDK

Galijašević: SDA ostala najjača politička stranka u ZDK

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je konačne rezultate lokalnih izbora održanih 15. novembra. SDA je stranka koja je osvojila najveći broj glasova u Zeničko-dobojskom kantonu. O izborima, funkcionisanju skupštinske većine i radu Vlade Zeničko-dobojskog kantona razgovarali smo s predsjednikom Kantonalnog odbora SDA ZDK-a i zastupnikom u Parlamentu FBiH, bivšim kantonalnim premijerom, Miralemom Galijaševićem.

NR: Jeste li zadovoljni rezultatima lokalnih izbora?

GALIJAŠEVIĆ: Mogu reći da sam zadovoljan rezultatima lokalnih izbora, jer smo ostali najjača politička stranka u Zeničko-dobojskom kantonu. SDA je u 12 općina osvojila ukupno 47.088 glasova, što je u odnosu na izbore održane 2018. godine više za 1.500 glasova. Zadržali smo pozicije općinskih načelnika u četiri općine – Kaknju, Tešnju, Olovu i Doboj Jugu te vratili Visoko i Brezu. Osvojili smo ukupno 89 vijećničkih pozicija, po čemu smo također najjača politička stranka u Zeničko-dobojskom kantonu. Da smo ostali najjači govori i podatak da nijedna druga stranka nije osvojila više od 20.000 glasova. Pored toga, SDA u Zeničko-dobojskom kantonu ostvarila je najbolji izborni rezultat od svih kantonalnih organizacija SDA, za što smo dobili priznanje i pohvale Centrale u Sarajevu.

NR: Kako ocjenjujete rad Vlade Zeničko-dobojskog kantona?

GALIJAŠEVIĆ: Naša ocjena je da je Vlada radila dobro, pogotovo ako se zna da je polovinu mandata radila u doba pandemije virusa Covid-19. Uspjela je sačuvati budžetsku stabilnost, iako su prihodi osjetno pali kao i u drugim kantonima, osigurati interventna sredstva za pomoć zdravstvu i privredi, a u isto vrijeme izvršava svoje ustavne i zakonske obaveze. Općinski načelnici iz SDA u četiri općine koje smo imali u prethodnom izbornom ciklusu, također su dobro odgovorili izazovima i nastavili raditi na razvoju svojih lokalnih zajednica, a građani su ih nagradili ponovnom podrškom na ovim izborima.

Podmlađivanje stranke

Kvalitet rada Vlade prepoznali su i građani Visokog i Breze gdje su pobijedile mlade snage SDA, Mirza Ganić i Vedad Jusić. To je u ovom trenutku posebno važno, jer je naše opredjeljenje da nastavimo kadrovski podmlađivati stranku. Tamo gdje su rezultati bili ispod očekivanja, ubrzo ćemo poduzeti određene korake kako bismo u ovim mjestima ojačali do izbora za dvije godine. Siguran sam da će SDA na narednim izborima napraviti novi rezultatski iskorak.

NR: Sve se češće govori o mogućoj prekompoziciji skupštinske većine i smjeni Vlade Zeničko-dobojskog kantona? Ima li opozicija snage da okupi novu većinu?

GALIJAŠEVIĆ: Smatram da je to u Zeničko-dobojskom nemoguća misija i da su priče o prekompoziciji skupštinske većine samo medijski spin, neostvaren i neostvariv politički san. Jer, ponavljam, SDA je u našem kantonu stranka koja ima najveće povjerenje građana, a pored toga, aktuelna skupštinska većina koju čine SDA, A-SDA, HDZ BiH i nezavisni zastupnici funkcioniše dobro, a zajednička Vlada radi dobar posao. To je potvrđeno i na redovnim sastancima koordinacije koju čine šefovi stranaka koalicije.

Stabilna koalicija

Dakle, radi se o klasičnom političkom igrokazu i pokušaju stvaranja političkog haosa, iako su u opoziciji svjesni da je njihov kapacitet maksimalno 13 ili 14 ruku, što nije dovoljno za smjenu Vlade. Opozicija je propustila priliku da formira Vladu nakon izbora 2018. godine. Iako su bili ovladali skupštinskim tijelima i imali mandatara, oni to nisu znali uraditi. SDA je kao izborni pobjednik preuzela odgovornost i početkom 2019. sa političkim partnerima formirala aktuelnu kantonalnu Vladu.
Naša postojeća većina je stabilna, a očekujemo da se ovaj kapacitet i proširi jer imamo ponudu da se dio opozicije priključi aktuelnoj većini. Vlada dobro radi svoj posao u interesu svih općina i svih naših građana. Za svoj rad, posebno ove godine u vrijeme pandemije, dobila je priznanje brojnih domaćih i stranih funkcionera, kao i šefova političkih stranaka, pa čak i onih koje nisu dio aktuelne skupštinske većine. Siguran sam da će ova većina opstati do izbora 2022. godine.

Naša riječ