Home » Gdje putovati ovog ljeta? Na listi najboljih destinacija svijeta je nekoliko gradova regije

Gdje putovati ovog ljeta? Na listi najboljih destinacija svijeta je nekoliko gradova regije

Ukoliko tražite inspiraciju za ljetni odmor, web stranica TourScanner predstavila je listu 101 destinacije koju vrijedi posjetiti, a među njima je nekoliko njih iz susjedstva – počev od Dubrovnika koji je zauzeo prvo mjesto, a tu su i Ljubljana u Sloveniji te Kotor u Crnoj Gori.

Na web stranici TourScanner, specijaliziranoj za turističke aktivnosti te poređenje cijena izleta i aktivnosti, objavljena je lista 101 destinacije koju vrijedi posjetiti ovog ljeta.

“Bilo da sanjate o odmoru na plaži ili o putovanju prepunom avanture, svijet je pun nevjerovatnih destinacija za istraživanje. Zaokružili smo neke od najboljih destinacija za odmor širom svijeta koje će sigurno zadovoljiti vašu želju za lutanjem i ostaviti vam nezaboravne uspomene”, naveli su na stranici TourScannera.

Lista koja donosi inspiraciju za sljedeći odmor obuhvata gradove i mjesta koja se opisuju kao kulturna žarišta pa sve do netaknute prirode i tropskog raja.

Na prvom mjestu liste je Dubrovnik, a TourScanner kaže da je ovaj grad dragulj u hrvatskoj kruni.

“Prošetajte labirintskim ulicama Starog grada, gdje svako skretanje otkriva šarmantan prizor, ili se izgubite u očaravajućim vidicima Jadranskog mora koje svjetluca u svim nijansama plave”, navode.

Na 68. poziciji liste je prijestolnica Slovenije za koju kažu da je smještena između alpskih vrhova i Jadranskog mora, a predstavlja očaravajući spoj historije, kulture i slikovite arhitekture.

“Prošetajte Starim gradom, s njegovim historijski građevinama i šarmantnim mostovima koji se protežu preko rijeke Ljubljanice, i popnite se do Ljubljanskog dvorca za panoramu grada koja oduzima dah. Ljubljana obećava ukus slovenačkog šarma, grad u kojem se historija susreće s modernim, a svaki kutak nudi divno iznenađenje”, opisuju Ljubljanu.

Potom, 82. poziciju zauzeo je Kotor u Crnoj Gori koji su opisali kao “svjetionik jadranskog šarma”.

Smješten u srcu dramatičnog zaliva nalik fjordu, ističe se da je Kotor netaknuti dragulj, gdje prošlost šapuće iz svakog kamena, a prirodne ljepote zadivljuju na svakom koraku.

“Prošetajte kaldrmom Starog grada, koji vrvi od drevnih utvrđenja, veličanstvenih palača i veličanstvene katedrale Svetog Tripuna. Za avanturističke putnike, osvojite vijugavu šetnju do zamka San Giovanni, odakle se pruža pogled na Kotorski zaliv. Istražite šarmantni primorski grad Perast i hodočastite kultnoj Gospi od Škrpjela”, preporučuju.

Cjelokupna lista uključuje destinacije poput Siem Reapa u Kambodži, Sardinije u Italiji te Kanarskih ostrva u Španiji, a možete je pogledati na linku.