Home » Golf slavi 45.rođendan

Golf slavi 45.rođendan

Nakon odličnih globalnih prodajnih rezultata koje je Volkswagen ostvario sa svojom legendarnom “folcikom”, došlo je vrijeme za razmišljanje o novom automobilu s potpuno drugačijim konceptom koji je trebao biti ekonomičan i praktičan, a sa sobom je trebao donijeti motor na prednjoj osovini, prednji pogon i praktična treća vrata.

Rezultat posvećenog rada najboljih inžinjera koji su tada radili u VW-u publici je predstavljen 29. marta 1974. godine, a iza izgleda skladne dvovolumenske karoserije Golfa prve generacije bio je slavni italijanski dizajner Giorgetto Giugiaro.

S Golfom prve generacije ubrzo je stigla i sportska verzija GTI koju je pokretao 1,6-litarski motor sa 110 KS „posuđen“ iz Audija, a rezultat trošenja slobodnog vremena najvećih entuzijasta u Volkswagenu svrstava se među začetnike kategorije sportskih automobila koji su zasnovani na standardnim verzijama.

Volkswagen je Golf druge generacije predstavio 1983. godine, a očigledno besmrtna „dvojka“ koja se proizvodila do 1991. godine i danas je česta pojava na našim cestama. Ljubitelji automobila svakako se sjećaju verzije GTI 16v.

I dalje s prepoznatljivom dvovolumenskom formom, Golf treće generacije proizvodio se od 1991. do 1997. godine, a 1992. godine bio je izabran za Evropski automobil godine. Među glavnim novostima ispod prednjeg poklopca motora bio je četverocilindarski turbodizelski motor s direktnim ubrizgavanjem, ali i uvođenje benzinskog motora sa šest cilindara.

Četvrta generacija Golfa na scenu je stigla 1997. godine, a među „četvorkama“ koje su se proizvodile do 2003. godine svojim karakteristikama posebno se isticao model R32.

I dok su se lomila koplja oko Golfova treće i četvrte generacije, Volkswagen se na pravi put, definitivno, vratio s predstavljanjem Golfa pete generacije koji se u različitim verzijama (među kojima je bio GTI i R32) proizvodio od 2003. do 2008. godine.

“Šestica” za koju mnogi vole reći da je temeljito redizajniran Golf 5 na scenu stigla 2008. godine, a Volkswagen je Golf šeste generacije proizvodio do 2012. godine.

S novom platformom 2012. godine stigao je Golf sedme generacije. Nekoliko godina poslije i njegovo redizajnirano izdanje koje je još uvijek u proizvodnji, a nova osma generacija automobila iz C segmenta koji mnogi nazivaju „Golf klasa“ samo što nije stigla.

 

Klix.ba