Home » Gornji Vakuf: Načelniku prijetili da će mu oteti dijete

Gornji Vakuf: Načelniku prijetili da će mu oteti dijete

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (SBK) protekla dva dana vršilo je kriminalističku obradu nad četiri osobe koje se dovode u vezu s krivičnim djelom pokušaj iznude, a prema informacijama do kojih je došao “Dnevni avaz”, žrtva iznude trebao je biti načelnik općine Gornji Vakuf – Uskoplje Sead Čaušević. Ova informacija potvrđena je i iz MUP-a SBK.

Oduzeti mobiteli

Osumnjičene osobe uputile su SMS poruke prijetećeg sadržaja u kojima su tražile da im se isplati određena suma novca. Špekulira se da je u pitanju 3.000 KM. Oni su, između ostalog, izrekli i ozbiljne prijetnje, kao što su kidnapiranje djeteta u slučaju da novac ne bude predat ili da slučaj bude prijavljen policiji.

Prijetnje su, kako doznaje „Dnevni avaz“ iz izvora bliskih istrazi, upućene 29. februara. Nakon što je sve prijavljeno MUP-u Srednjobosanskog kantona, započeta je opsežna istraga koja je rezultirala privođenjem četiri osobe. Nad njima je izvršena kriminalistička obrada i oni su priznali izvršenje djela. Jedan od uhapšenih, kako saznajemo, sin je bivšeg uposlenika Općine Gornji Vakuf – Uskoplje. Osnov sumnje Policija je pronašla mobitele s kojih su upućene prijetnje, ali i videozapise koji će pomoći u dokazivanju ovog djela. Kako saznajemo, radi se o četiri mlađe osobe u životnoj dobi od 20 do 25 godina.

Tokom kriminalističke obrade osumnjičene osobe priznale su izvršenje još jednog djela na štetu druge osobe. No, ova osoba u strahu nije prijavila prijeteće poruke policiji, ali su osumnjičenici priznali izvršenje. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova SBK Rusmir Prohan potvrdio nam je da je u toku kriminalistička obrada četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iznude u pokušaju, ali da će MUP SBK tek danas izići u javnost s više informacija o ovom nemilom događaju. Pokušali smo kontaktirati i načelnika općine Gornji Vakuf – Uskoplje Seada Čauševića, ali se nije javljao na naše pozive.

Avaz