Home » Hadžibajrić i drugi osumnjičeni za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca i mito

Hadžibajrić i drugi osumnjičeni za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca i mito

U sklopu akcije kodnog naziva „Start“ slobode su jučer lišeni Ibrahim Hadžibajrić, Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić i Alma Destanović. Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) ih tereti za krivična djela – organizirani kriminal, odnosno zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca, te primanje i davanje dara, potvrđrno je Feni iz te institucije.

Osumnjičeni su da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom, čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.

Kako iz Tužilaštva navode, pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije Sky, kako bi prikrivali tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela.

Spomenute osobe se terete da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području općine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i tako nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka.

Osumnjičenom Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Starog Grada, od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM.

U toku je ispitivanje osumnjičenih prostorijama MUP-a KS.