Home » Hadžibegić: Nema dobre reprezentacije bez jake domaće lige

Hadžibegić: Nema dobre reprezentacije bez jake domaće lige

Faruk Hadžibegić novi je selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Hadžibegić je  drugi put u ulozi selektora bh. tima, a prvi mandat imao je od marta do oktobra 1999. godine uz učinak od dvije pobjede, dva remija te tri poraza, u sklopu kvalifikacija za Euro 2000.

Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu jednoglasno je donio   odluku o imenovanju Hadžibegića na poziciju selektora, na kojoj će naslijediti bugarskog stručnjaka Ivayla Peteva, a kojem je istekao dvogodišnji ugovor.

NSBiH je sa Hadžibegićem dogovorio saradnju do kraja ove godine, odnosno do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a nakon toga, u zavisnosti od ostvarenih rezultata, da se ponovo rezgovara o  eventualnom  nastavku saradnje.

Novi selektor u svom prvom obraćanju medjiima kazao je da nikada nije  smatrao da je otišao iz NSBiH, iako je u kratkom periodu bio selektor BiH.

– Uvijek sam se smatrao dijelom Saveza, iako sam imao nekih i teških perioda u relaciju sa Savezom. Danas kada su me ponovo izabrali za selektora osjećam zadovoljstvo, ponos i odgovornost. Želim da budem dio ovog projekta, koji je ne samo dio politike NSBiH nego i našeg tima koji ima za cilj da ostvari rezultat koji bi nas odveo na EP – kazao je Hadžibegić.

Hadžibegić je najavio da će od  iduće sedmice napraviti raspored posjete igračima.

– Moramo obići igrače koji će nam pomoći da realizujemo naš projekat. Nadam se da ćemo naći novih igrača koje možemo uvjeriti našim projektom plasmana na EP.  Uspjeh projekta zavisi samo ako ga svi dijelimo. Moramo igrati svaku utakmicu na pobjedu kao da je to normalno, možemo izgubiti, ali moramo imati taj mentalitet da nam je pobjeda normalna, a ne kada pobijedimo da smo napravili čudo – kazao je Hadžibegić.

Dodao je da za njega lično nije pitanje stari ili mladi već dobri ili loši igrači, te da svaki igrač koji igra može biti selektiran.

– Zbog čega bi se neko odrekao Pjanića ili Džeke, ne želim da se odreknem nikoga, svaki igrač koji želi da igra za reprezentaciju je dobrodošao. Igrač odlučuje kad će prestati karijeru, a ne selektor, to je prirodan ciklus. Obići ću sve klubove PL BiH, želim im dati važnost i otvoriti vrata. Nema dobre reprezentacije bez jake domaće lige i to je projekat i Saveza i lige. Publika je najbolji kriterij da li se igra dobar fudbal, kad budemo imali, kao u moje vrijeme, navijača na stadionu onda ćemo moći pričati o nečemu – kazao je Hadžibegić.

Novi stručni štab će debi na klupi imati 23. marta kada će na Bilinom polju u kvalifkacijama gostovati Island. Tri dana kasnije slijedi gostovanje Slovačkoj.