Home » Hrvatska elektroprivreda će po novom zakonu Tomislavgradu i Livnu plaćati 4,3 miliona eura

Hrvatska elektroprivreda će po novom zakonu Tomislavgradu i Livnu plaćati 4,3 miliona eura

Nakon što je danas Dom naroda FBiH prihvatio izmjene, na snagu će stupiti zakon o vodnim naknadama po kojemu će Hrvatska elektroprivreda (HEP) ubuduće dvjema općinama Tomislavgradu i Livnu plaćati 4,3 miliona eura za korištenje vode iz akumulacije Buško jezero umjesto dosadašnjih oko 1,8 miliona.

Izaslanici Doma naroda jednoglasno su podržali izmjene Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata na području Federacije BiH. Predlagač Stipan Šarac iz Hrvatskog nacionalnog pomaka ocijenio je prihvaćanje izmjena ovoga zakona izuzteno važnim iskorakom za općine Tomislavgrad i Livno.

Od sljedeće godine Hrvatska elektroprivreda će godišnje plaćati za vodu iz Buškog jezera 4,3 milijuna eura tim općinama. Akumulacija Buško jezero nastala je kao zajednički projekt Hrvatske i BiH 70-ih godina prošlog vijeka, a cilj je bio prikupiti vode s područja Livanjskog i Duvanjskog polja te ih usmjeriti prema hidroelektrani Orlovac koja se sada nalazi u sklopu HEP-a, prenosi Hina.

Predstavnici vlasti Tomislavgrada i Livna dugo su upozoravali kako je HEP godinama izdvajao premalo za obeštećenje jer se pod vodom nalazi oko 5.700 hektara zemljišta. Zakonskim izmjenama HEP neće plaćati isključivo naknadu na temelju proizvodnje električne energije po kilovatsatu, nego i po potopljenom zemljištu.

Predlagači izmjena zakona ocijenili su ranije kako će povećanje izdvajanja novca za Tomislavgrad i Livno pomoći opstanku tamošnjih Hrvata.

Izvor: Klix