Home » “Hrvatskoj šestorki” potvrđena kazna od 111 godina zatvora

“Hrvatskoj šestorki” potvrđena kazna od 111 godina zatvora

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičng suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrdilo je kazne iz prvostepene presude iz 2013. godine Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću kojom su proglašeni krivim za zločine protiv muslimansko-bošnjačkog stanovništva u tzv. Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni (HRHB) i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Potvrđena je osuđujuća presuda od 25 godina zatvora nekadašnjem predsjedniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i predsjedniku Vlade “Hrvatske Republike Herceg-Bosne” (tzv. HRHB) Jadranku Prliću, te po 20 godina bivšem načelniku odjela obrane zadužen za većinu sastavnica oružanih snaga tzv. HRHB Bruni Stojiću i nekadašnjem zapovjedniku Glavnog stožera HVO Slobodanu Praljku.

Izricanje presude bilo je prekinuto u momentu početka čitanja presude Milivoju Petkoviću, inače prvostepeno osuđenom na 20 godina zatvora, a nakon što je Slobodan Praljak ustvrdio kako je popio otrov.

“Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu”, rekao je nakon čega je predsjedavajući Žalbenog vijeća Carmel Agius prekinuo čitanje presude Petkoviću i dao pauzu.

Nakon nekoliko sati pauze, nastavljeno je čitanje presude iz sudnice 3, umjesto u sudnici 1.

Žalbeno vijeće MKSJ je potvrdilo prvostepenu kaznu od 20 godina zatvora za Milivoja Petkovića, a Valentinu Ćoriću potvrđena je kazna od 16 godina zatvora, te Berislavu Pušiću kazna od 10 godina zatvora.

Oni su osuđeni za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini tokom ‘90-ih godina.

Sve se dešavalo između 1992. i 1994. godine u osam općina i pet zatočeničkih logora u prvobitno tzv. Hrvatskoj zajednici Herceg-Bosna, a kasnije u tzv. Hrvatskoj Republici Herceg-Bosna.

Utvrđeno je da je sredinom januara 1993. godine otpočeo udruženi zločinački poduhvat (UZP), odnosno počeo postojati hrvatski entitet u BiH čime bi se izvršila “reunifikacija” hrvatskog naroda.

Konstatovano je da je UZP imao za svoj zajednički cilj dominaciju Hrvata u tzv. HRHB putem etničkog čišćenja hrvatskog stanovništva. Putem njega su kreirali sustav deportacije stanovništva, krivična djela uklanjanje i zatočenje civila, ubojstva i razaranje imovine, zlostavljanje i teški uvjeti zatočenja, korištenje zatočenika za rad na linijama ili kao živi štit.

Istaknuto je da je hiljade osoba postalo žrtvama na organiziran način od vojnih i političkih snaga HVO-a.

Sva šestorica bili su dio UZP-a, te sudionici teških kršenja Ženevskih konvencija, običaja ratovanja, zločina protiv čovječnosti.

Nekadašnji načelnik Uprave vojne policije HVO- a Valentin Ćorić i od novembra 1993. ministar unutrašnjih poslova tzv. HRHB oslobođen je dijela odgovornosti učešća u UZP-u kao član Vlade tzv. HRHB.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju je, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorci, utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Odbrana je osporavala ulogu bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i drugih lidera u učešću stvaranja hrvatskog entiteta u ranijim granicama, ali je to odbačeno. Navedeno je da je namjera bila uspostava tzv. HRHB s ciljem osiguravanja dominacije Hrvata na tom dijelu.

Također, Žalbeno vijeće Tribunala u Hagu je navelo kako zločini nisu postojali samo tamo gdje su HVO i Armija BiH vodili aktivne borbe. Vremenski i geografski opseg proteže se, konstatovalo je Vijeće, i dalje od vremena i mjesta neprijateljstava.

To je, ocjena je Žalbenog vijeća, bilo dovoljno da se režim teških kršenja može bilo gdje primijeniti u BiH dokle god je postojao oružani sukob.

Vijeće je ukinulo osude za razaranje i oduzimanje imovine velikih razmjera u Varešu na dvije lokacije nakon 23. oktobra 1993. godine.

Žalbeno vijeće danas je odlučilo da je Stari most u Mostaru bio vojni cilj, ali da se nije dokazalo da su Jadranko Prlić i ostali optuženi čelnici Herceg-Bosne krivi za zločin, odnosno rušenje Starog mosta u Mostaru.

Vijeće je konstatovalo da je 8. novembra 1993. Stari most u Mostaru gađao tenk HVO-a. Stari most je, navedeno je, bio od ključne važnosti i bio je vojni cilj. Razaranje Starog mosta, stav je Vijeća, imao je za cilj totalnu izolaciju dijela stanovnika.

Žalbeno vijeće zaključilo je, pošto je Stari most bio vojni cilj u vremenu napada, njegovo razaranje je ostvarivalo sigurni vojni dobitak i ne može se smatrati samo po sebi da je bilo bezobzirnog razaranja neopravdanim potrebama.

HVO je, stav je Žalbenog vijeća, odgovoran za bezobzirno razaranje te psihološku i fizičku štetu, ali je navedeno kako je Žalbeno vijeće zaključilo da nije dokazan element krivičnog djela Prlića i ostalih i stoga je ukinut osuđujući dio za Stari most kao zločin bezobzirnog razaranja gradova i sela i bezobzirnog uništavanja imovine.

Utvrđeno je i da je HVO držao u opsadi istočni Mostar gdje je stanovništvo bilo prisiljeno boraviti u surovim uslovima bez hrane, vode, struje i zdravstvene pomoći.

Utvrđena je i odgovornost, kao nova okolnost, za gađanje i uništenje ili značajno oštećenje deset džamija i imanja u općini Prozor. No, Vijeće nije odobrilo nove osuđujuće presude u tom dijelu.

Pripadnici šestorke oslobođeni su i dijela optužbe za UZP zbog ubistava u Prozoru tokom 1992, jer je ocijenjeno kako ta djela ne spadaju u udruženi zločinački poduhvat.

Nekadašnji predsjednik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i predsjednik Vlade “Hrvatske Republike Herceg-Bosne” (tzv. HRHB) Jadranko Prlić, zatim bivši načelnik odjela obrane zadužen za većinu sastavnica oružanih snaga tzv. HRHB Bruno Stojić, bivši načelnik Glavnog stožera HVO i od jula 1993. zamjenik zapovjednika HVO-a Milivoj Petković, kao i nekadašnji načelnik Uprave vojne policije HVO i od novembra 1993. ministar unutrašnjih poslova tzv. HRHB Valentin Ćorić proglašeni su krivim, na osnovu individualne krivične odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

Nekadašnji zapovjednik Glavnog stožera HVO koji je, kako navodi MKSJ, imao funkciju u Ministarstvu odbrane Hrvatske Slobodan Praljak proglašen je krivim na osnovu individualne krivične odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

Berislav Pušić, koji je bio zadužen za kontrolu u kriminalističko-istražnom odjeljenju Uprave vojne policije HVO i bio predsjednik Službe za razmjenu zarobljenika i drugih osoba te, po navodima MKSJ, bio na čelu komisije kojoj je povjerena uprava nad svim zatvorima i zatočeničkim centrima HVO, proglašen je krivim na osnovu individualne krivične odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

Prvobitna optužnica protiv Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića potvrđena je 4. marta 2004., a druga izmijenjena optužnica je podnesena 11. juna 2008. i postala je važeća optužnica.

Pomenuta šestorica dobrovoljno su se predali Haškom sudu 5. aprila 2004. godine.

Suđenje je počelo 26. aprila 2006, a završne riječi su iznesene od 7. februara do 2. marta 2011.

Fokus.ba