Home » Humanost sugrađana: Zeničani se javljaju i žele preuzeti dio troškova da se dostojno ukopa umrli sugrađanin, ne pitajući o kome se radi

Humanost sugrađana: Zeničani se javljaju i žele preuzeti dio troškova da se dostojno ukopa umrli sugrađanin, ne pitajući o kome se radi

Večeras je Zenicablog zeničku, ali i širu javnost obavjestio o stravičnom slučaju da je u naselju Jalija, u ulici Jalijski put, pronađeno tijelo umrlog sugrađanina u fazi raspadanja. Zeničanin A.T. (62), čiji puni identitet je poznat redakciji, prema procjeni ljekara je mrtav više dana, ali tijelo nije širilo više neugodnih mirisa, obzirom da je u stanu odranije bilo isključeno grijanje, a temperature su uglavnom bile ispod nule.

Izjavu i informacije smo dobili na licu mjesta od Kućnog savjeta, o čemu smo pisali NA OVOM LINKU, a večeras smo sa ove adrese obavješteni da je već nekoliko osoba ponudilo novčanu i drugu pomoć da se riješi ukop ovog sugrađanina. Podsjećamo, policija ne može izmjestiti tijelo u Mrtvačnicu KBZ-a obzirom da se radi o prirodnoj smrti, umrli se ne nalazi u svom, nego tuđem stanu gdje boravio na osnovu sporazuma sa (umrlim) vlasnikom, a obzirom da nema nasljednika, nema ko ni biti obaviješten, dok iz gradske uprave napominju da su nadležni samo za osobe sa spiska Centra za socijalni rad, odnosno osobe u stanju socijalne pomoći.

Prenosimo poruke samo dvije od osoba koje su se večeras javile, ali i Kućni savjet zgrade nije pravni subjekt i ne može odlučivati kako i ko će preuzeti brigu o tijelu umrlog komšiji.

Najgore u svemu sutra je nedjelja, tako da ćemo reakciju nadležnih morati čekati do početka sedmice, pa nam je i policija sugerisala da se javimo vama, da bi animirali javnost i nadležne, ko god to bio, da reaguju, kazao nam je Adnan salkanović, predsjednik Kućnog savjeta ove zgrade.

Izvor: Zenicablog