Home » ICTY: Radovanu Kardžiću 40 godina zatvora!

ICTY: Radovanu Kardžiću 40 godina zatvora!

Portal radiosarajevo.ba piše da je upravo izrečena presuda Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske, kojem je Sudsko vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu izreklo zatvorsku kaznu od 40 godina.

Sudskim vijećem je predsjedavao južnokorejski sudija O-Gon Kwon, a činili su ga članovi Howard Morrison i Melville Baird. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u 14 sati izrekao je prvostepenu presudu zločincu, koji je bio optužen u 11 tačaka za genocid i progone u bosanskohercegovačkim općinama 1992, teror nad sarajevskim civilima (1992-1995.), genocid u Srebrenici 1995. godine, te uzimanje međunarodnih promatrača Ujedinjenih naroda za taoce. Na ovu presudu i Karadžić i Tužilaštvo Haškog tribunala imaju pravo uložiti žalbu.

Dvadeset godina nakon podignute optužnice, Tribunal je odlučio da je Karadžić kriv što je bio član udruženog zločinačkog poduhvata s političkim, vojnim i civilnim rukovodstvom, koji je imao za cilj progon nesrpskog stanovništva.

Karadžić je, kao vrhovni komandant Vojske Republike Srpske (VRS),bio i ključni čovjek te odgovoran za kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva koja je trajala 1.425 dana.
Ipak, kako je zaključeno zbog nedostatka dokaza, nije kriv za genocid počinjen u sedam općina u BiH tokom 1992. godine, te zločinima u 20 bosanskohercegovačkih općina.

Kriv je za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici. Kriv je i za uzimanje međunarodnih vojnika za taoce u Goraždu 1995. g. Optužnica protiv Karadžića podignuta je prije 20 godina, a do 2008. optuženi je bio u bijegu. Nakon što je uhapšen u Srbiji i izručen u Haag suđenje je počelo nakon više od godinu dana, u oktobru 2009, a dovršeno tek pet godina kasnije – u oktobru 2014. godine.

radiosarajevo.ba