Home » Incko: Raditi zajedno i poštovati Dejtonski sporazum

Incko: Raditi zajedno i poštovati Dejtonski sporazum

Pred Bosnom i Hercegovinom se, bez sumnje, nalazi jedan izazovan period, ali ova zemlja bi trebala biti u stanju da ga prevaziđe ako sve strane budu radile zajedno, u potpunosti poštujući Dejtonski mirovni sporazum, izjavio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko, danas pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Podnoseći svoj 49. izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, visoki predstavnik je pozdravio historijski korak koji je ova zemlja načinila 15. februara kada je podnijela zahtjev za prijem u članstvo Evropske unije.

– Iako je napredak koji su organi BiH ostvarili u realizaciji Reformske agende zaista za pohvalu, nemojmo izgubiti iz vida potrebu da se tempo reformi ubrza – dodao je visoki predstavnik.

Kako je kazao, lideri moraju udružiti snage i pokazati potrebnu političku volju da se provede program ozbiljnih i ubrzanih reformi.

Jedino će se tako ojačati vladavina prava, unaprijediti funkcionalnost, privući investicije, otvoriti nova radna mjesta i načiniti veliki pomaci u narednim godinama, rekao je visoki predstavnik, zaključivši da ova godina može biti godina napretka prema evroatlantskoj integraciji, ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta, ali samo ako ova zemlja udruži snage i bude djelovala kao jedna cjelina.

Na kraju govora, visoki predstavnik je izrazio nadu da će za šest mjeseci, kada je planirano da podnese novi izvještaj, biti u mogućnosti da izvijesti o značajnom napretku zasnovanom na ostvarenju konkretnih rezultata i o situaciji u kojoj se u potpunosti poštuje Mirovni sporazum.

– To je najsigurniji put naprijed za Bosnu i Hercegovinu – zaključio je Inzko.

(Faktor.ba)