Home » Indija vodeća u svijetu po broju stradalih u saobraćajnim nesrećama

Indija vodeća u svijetu po broju stradalih u saobraćajnim nesrećama

Indija je vodeća zemlja u svijetu po broju stradalih u saobraćajnim nesrećama, a godišnje u toj zemlji u blizu 450.000 nesreća život izgubi 150.000 ljudi.

U izvještaju Svjetske banke se navodi da Indija posjeduje jedan posto od ukupnog broja automobila u svijetu, a da se u toj zemlji dogodi 11 posto od ukupnih smrtnih slučajeva izazvanih u saobraćajnim nesrećama u svijetu.

Također se navodi da se u Indiji svakog sata dogode u prosjeku 53 saobraćajne nesreće, a da svake četiri minute jedna osoba izgubi život u tim nesrećama, javlja Anadolija.

Piyush Tewari je član Udruženja za zaštitu života u Indiji i bori se za poboljšanje uvjeta na cestama i poboljšanje rada hitnih medicinskih servisa u toj zemlji. On smatra da su pogrešne projekcije puteva glavni uzročnik nesreća.

-Među uzročnicima nesreća su i nepoštivanje saobraćajnih pravila, greške vozača i nedostatna usluga hitne medicinske službe – kazao je Tewari.

Ističući kako samo SAD ima dužu cestovnu mrežu od Indije, Tewari je kazao da Indija nema dovoljno saobraćajnih policajaca da bi prevenirala nepoštivanje saobraćajnih propisa.