Home » Inicijativa za pomoć firmama u FBiH i omogućavanje uvoza potrebne radne snage

Inicijativa za pomoć firmama u FBiH i omogućavanje uvoza potrebne radne snage

Nakon održane tematske sjednice prerađivačkih udruženja pri Sektoru za industriju i usluge Privredne komore FBiH na kojoj su detektirani ključni problemi proizvodnog sektora, kao što su cijena električne energije, problem radne snage, održivost investicija, cijena sirovina i promjenljivo stanje na svjetskim tržištima, Komora je uputila Vladi FBiH Inicijativu za donošenje novog programa mjera pomoći privrednim društvima u FBiH.

Odbori Udruženja prerađivačke industrije Privredne komore, Udruženja metalne i elektro industrije – UMEI, Udruženja za tekstilnu, kožarsko-prerađivačku i gumarsku industriju, Udruženja hemijske industrije i industrije plastike, Udruženja šumarstva i drvne industrije, Grupacije automobilske industrije i Grupacije namjenske industrije su došli do konkretnih prijedloga koji će u narednom periodu znatno olakšati poslovanje privrednim društvima.

Između ostalih, prijedlozi su usmjereni na uvođenje novih povoljnih kreditnih linija koje će biti usmjerene u realizaciju novih investicija i nabavku sirovina i repromaterijala, a poseban akcent je stavljen na nedostatak radne snage, tj. odliv radnosposobnog stanovništva. Istaknuto je da je potrebno izraditi programe za zadržavanje radne snage u BiH, ali i obezbjeđenja uslova za vraćanje bh. državljana iz inostranstva.

  Oduzetu imovinu koja je stečena kriminalnim i nezakonitim radnjama, procijenit će neovisni sudski procjenitelji

Također, naglašeno je da je potrebno omogućiti uvoz potrebne radne snage.

Razmatrani su aktuelni problemi poskupljenja cijena sirovina, električne energije i drugih energenata, kao i uvođenje prekogranične takse CO2.

– Neophodno je da Vlada FBiH i resorno ministarstvo obezbijede kontrolirani rast cijena električne energije i drugih energenata kako ne bi došlo do velikih negativnih posljedica po privredna društva i po zaposlene – saopćeno je iz PKFBiH.