Home » Intel ukida 12.000 radnih mjesta

Intel ukida 12.000 radnih mjesta

Najveći svjetski proizvođač kompjuterskih čipova planira konsolidovati svoje redove, odnosno poslovanje više odjela, te će restruktuiranje biti globalno.

Otpuštanja 11 posto radne snage će u narednih 12 mjeseci zahvatiti i neke visoke direktorske pozicije, navodi se u saopštenju Intela.

Istaknuta je i želja kompanije da “ubrza evoluciju od PC firme do one koja pokreće milione pametnih, povezanih kompjuterskih uređaja”. Intel se suočava sa problemima usljed pada potražnje za ličnim kompjuterima, pa se usmjerava na proizvodna područja koja bilježe brži rast.

Također su naveli da će glavni direktor finansija Stacy Smith preći na novu poziciju vođe prodaje, proizvodnje i poslovanja, te da počinje proces traženja njegovog nasljednika.

Dionice kompanije na Wall Streetu pale su nakon ove objave za 2,5 posto, dok je ove godine zabilježen pad od 8,4 posto. Intel je na kraju prošle godine imao 107.300 zaposlenih širom svijeta, a analitičari ističu da ovi rezovi nisu iznenađenje.

“Svakome ko je napravio krevet u staroj tehnologiji sada je prilično neugodno pokušavati da leži u njemu”, slikovito je objasnio analitičar NPD-a Stephen Baker.

Klix