Home » Investicije: Mesna industrija Bajra uskoro zapošljava novih 200 radnika i 500 kooperanata

Investicije: Mesna industrija Bajra uskoro zapošljava novih 200 radnika i 500 kooperanata

U vremenu kada milionskih investicija u BiH gotovo više i nema, informacije o velikim ulaganjima  i to domaćih privrednika zvuče gotovo nevjerovatno. Mesna industrija Bajra iz Travnika u posljednoj je fazi realizacije investicionog projekta vrijednog 40 miliona konvertibilnih maraka. U ovoj kompaniji trenutno je zaposleno 700 radnika, a u proizvodni ciklus uvezano je i nekoliko hiljada kooperanata. Zahvaljujući ovoj investiciji i otvaranju novih postrojenja, broj direktno i indirektno uposlenih bit će povećan, a što je naročito značajno, šansu će dobiti i mladi obrazovani kadrovi.

Amela Đedović
Amela Đedović

–  U ovom pogonu direktno ćemo zaposliti 200 novih radnika. Indirektno, otvorit ćemo mogućnost za zapošljavanje još 500 kooperanata sa područja cijele BiH – kaže pravnica u MI „Bajra“ Travnik Amela Đedović.

Njen kolega veterinar Dino Kolašinac ističe da će objekat biti otvoren za dvadesetak dana.

Dino Kolašinac
Dino Kolašinac

To je velika šansa i za moje kolege veterinare, kojih je nemali broj na evidencija službi za zapošlajavanje, jer firma ima namjeru zaposliti veći broj diplomiranih veterinara – kaže Kolašinac.

Nova postrojenja u mesnoj industriji „Bajra“ u Travniku grade se i opremaju isključivo za izvoz, jer su kao takva i registrovana u nadležnom federalnom  ministarstvu i Uredu za veterinarstvo. Uređena su uz maksimalno pridržavanje upustava zemalja koje uvoze meso iz Bosne i Hercegovine. U konkretnom slučaju radi se o Turskoj, Crnoj Gori i Kosovu. Posebno bitna stavka u izvoznoj komponenti poslovanja ove mesne industrije je plasman robe u Tursku, za što kako smo uspjeli doznati postoji sva potrebna dokumanetacija i u okviru čega se maskimalno poštuju svi propisi.

Pravila koja postavljaju zemlje uvoznice mesa, kao i zakonski propisi ovdje se u potpunosti poštuju. Nema ama baš nikakvih mogućnosti da se od toga odstupi, jer kompletan postupak prate naši i veterinarski inspektori iz zamalja koje uvoze meso – ističe veterinarski inspektor SBK-a Mustafa Zorlak.

IMG_0223
Savremena tehnologija

Novi objekti, u kojima će shodno najavama investitora već u ovoj godini biti zaposleno oko 200 radnika, zadovoljavaju sve kriterije i visoke standarde koje je za izvozne kompanije u BiH postavila Evropska unija. U mesnoj industriji „Bajra“ najavljuju da će uskoro krenuti u nove projekte, prije svih tu je povećavanje stočnog fonda u Srednjoj Bosni gdje planiraju izgradnju velike farme tovnih junadi.

Redakcija