Home » INZ: Edukacija djevojčica o reproduktivnom zdravlju “preseljena” na online platforme

INZ: Edukacija djevojčica o reproduktivnom zdravlju “preseljena” na online platforme

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je, i pored pandemije koronavirusa Covid-19, nastavio sa sa realizacijom velikog projekta “Zdrave, snažne, edukovane”, kojim je planirano da se do kraja školske godine obuhvati oko 2.300 djevojčica uzrasta šestog razreda u 75 osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu.

Video i brošura dostupni online

Projekt provodi Služba za školsku higijenu INZ-a uz partnersku pomoć društveno odgovornih kompanija, koje su osigurale poklone i prateći materijal.

Nakon što su interaktivna predavanja, radionice i razgovori sa djevojčicama obavljeni u pedesetak škola u općinama ZDK, posjeta u preostalih sedamnaest škola, koje su po planu bile planirane za posljednja tri mjeseca školske godine, biće urađena na specifičan način.

Poklon pakete su osigurale su dvije društveno odgovorne kompanije – dm drogerie markt Sarajevo i Violeta Grude, a ukupna vrijednost donacije prelazi 20.000 KM. Kroz donaciju svakoj djevojčici je obezbijeđen poklon paket koji sadržava preparate za higijenu tokom menstruacije.

– Zbog pandemije nismo u prilici održati predavanje u učionicama, pred učenicama. Zato smo odlučili da obraćanje i kratki edukativni film snimimo na CD, te sa planiranim poklonima dostavimo u svaku školu. Nastavnici će, putem utvrđenih internet platformi učenicama učiniti dostupnim edukativni film, a i mi smo ga objavili na svojoj web stranici inz.ba, gdje dostupan svim zainteresovanim za preuzimanje i gledanje. Također, i brošura je predstavljena u PDF formatu. Kad se steknu uvjeti, učenicama će biti uručeni i pokloni naših partnera, ističe doc.dr. Nino Hasanica, stručni saradnik u Službi za školsku higijenu INZ-a.

Zbog kulturnih običaja i stigmatizacije čak i danas veliki broj djevojčica odrasta bez pouzdanih informacija o ženskom reproduktivnom razvoju.

Stoga, Služba za školsku higijenu INZ-a je pokrenula seriju radionica i časova edukacije, koji podrazumijevaju prezentaciju glavne teme, razgovor na temu i odgovore na pitanja, te podjelu poklon paketa i zdravstveno-edukativnih brošura.

Univerzalna poruka za uzrast

– Iako je materijal urađen u saradnji sa partnerima primarno za učenice i škole u Zeničko-dobojskom kantonu, on je univerzalan i može se koristiti u bilo kojoj školi u BIH i regionu, pripremljen i primjeren za ovaj uzrast, tako da vjerujemo da će naći svoj put i do učenica drugih škola u BiH, ističe Hasanica.

Obzirom da je prisutno neznanje i nedovoljna količina informacija, pogrešan izvor informacija, ali i razumjevanje pravih informacija na pogrešan način (zbog stručne terminologije), brošura koja je podloga za radionice je urađena jednostavnim, tom uzrastu razumljivim i zanimljivim jezikom.

U nju djevojčice mogu oći zapisivati i bitne podatke i informacije. Indirektno, ona je pomoć i roditeljima u boljem razumjevanju procesa kroz koje prolaze njihove kćerke.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica