Povodom predstojećeg Kurban-bajrama (21. avgust) Institut za zdravlje i sigurnost hrane poziva i upozorava sve one koji imaju namjeru da upriliče tradicionalno klanje kurbana u domaćinstvima i improvizovanim uvjetima, van registrovanih klaoničkih objekata, da je neophodno obavljanje veterinarsko-zdravstvenog pregleda životinja prije klanja, te mesa i organa zaklane životinje poslije klanja.
Prisutna je stalna opasnost od zaraznih i parazitarnih bolesti životinja (zoonoza), koje mogu da se prenesu na čovjeka direktnim kontaktom sa bolesne životinje, putem mesa i proizvoda od mesa, unutarnjih organa zaklanih životinja, izlučevina, organskog otpada nakon klanja, vode ili okoliša.
Neophodno je poštivanje propisa o kurbanu, preporuka i njihove praktične primjene, kako bi dodatno unaprijedili kontrolu zdravlja životinja, ishranu životinja, jasno definirali uslove mjesta za klanje, te ispoštovali propise o dobrobiti životinja, zdravstvenoj ispravnosti, higijeni, zaštiti okoliša i zaštiti ljudi na radu.
Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, procjenom rizika i prevencijom neželjenih situacija, sa ciljem zaštite zdravlja ljudi i životinja daju preporuke da životinje, koje su namijenjene za Kurban-bajram, moraju biti zdrave, obilježene ušnim markicama, te ih je obavezno pregledati još dok su žive. To se može obaviti putem veterinarskih stanica, koje će od tih životinja obavezno uzeti krv i dostaviti na laboratorijsku pretragu na brucelozu. Samo životinje sa urednim laboratorijskim nalazom se smiju zaklati, a njihovo meso i organi koristiti za ishranu.
Neophodno je da se klanje životinje provede na što humaniji način, bez da se životinji nanosi nepotrebna bol i patnja. Kako bi se smanjio rizik od naknadnog onečišćenja mesa, potrebno je obezbijediti čiste higijenske uslove za klanje, čist prostor, higijenski ispravnu vodu za pranje mesa, ruku, alata i pribora koji se koristi, čiste posude za prihvat organa i slično. Osobe koje obavljaju klanje i manipulišu sa mesom moraju biti zdrave i imati dobre higijenske navike.
U narednom periodu INZ će objaviti set uputstava o neophodnim postupcima u manipulaciji mesom zaklanih životinja, te njihovom, procesu “zrenja” na hladnom temperaturnom režimu, a sve prije nego se ono uručuje, odnosno donira drugim osobama ili institucijama.
Ovaj problem je posebno izražen u ljetnom periodu kad je termički nepripremljeno i neobrađeno meso znatno sklonije kvarenju i prenošenju zaraznih i drugih bolesti. Posebnu pažnju u ovo doba godine treba posvetiti i neškodljivom načinu zbrinjavanja životinjskog otpada, jer nepropisno odlaganje ostataka i otpada može dodatno ugroziti zdravlje ljudi i životinja.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane će, u cilju podizanja svijesti i edukacije osoba uključenih u predstojeće aktivnosti klanja kurbana, potencirati veterinarsko-zdravstveni nadzor i zdravstveno utvrđene procedure, posebno imajući u vidu činjenicu da su na prostoru BiH zabilježeni slučajevi različitih bolesti životinja, uključujući i one koje su direktno povezane sa nepravilnim rukovanjem mesom.
Laboratorijski i ljudski potencijali INZ-a će, u cilju smanjenja rizika po zdravlje ljudi, biti na raspolaganju u punom kapacitetu u savjetodavnom, ali i domenu dijagnostike bolesti životinja.
Također, biće pripremljene informativne brošure i leci, u kojima će se detaljno pisati neophodne procedure i postupci, koje je potrebno ispoštovati da bi se osigurala zdravstvena ispravnost kurbanskog mesa i proizvoda koji se koriste za ljudsku ishranu. Svi materijali će biti dostupni na internetu, društvenim mrežama, te u saradnji sa institucijama Islamske zajednice u Zeničko-dobojskom kantonu na raspolaganju i vjernicima koji planiraju klanje kurbana.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica