Home » ISIS preuzeo odgovornost za napade u Briselu

ISIS preuzeo odgovornost za napade u Briselu

Teroristi takozvane Islamske države preuzeli su odgovornost za napade u Briselu u kojima je ubijeno 28, dok je više od 130 osoba ozlijeđeno.

Belgijska policija usmjerila je potragu prema dvojici muškaraca za koje se sumnja da su izvršili napade u Bruxellesu. Radi se o Najimu Laachraouiju i Mohamedu Abriniju, pomagačima Salaha Abdeslama, koji su u bijegu.

Mediji javljaju da je u napadu na metro poginulo 15 osoba, a više od 50 je povrijeđeno.

U ulici Rue de la Loi, također u samom centru Brisela, odjeknula je još jedna eksplozija. Kako javlja Telegraph, policija je pronašla sumnjiv paket na ulici. Policija je napravu uništila u kontroliranoj eksploziji.

Uz tu se prometnicu u centru Brisela nalaze brojne važne zgrade među kojima zgrada belgijske vlade i nekoliko institucija Evropske unije. U blizini je i belgijska Kraljevska palača, koja je evakuirana, prenosi Hina.

Belgijski mediji javljaju da su napade izveli bombaši samoubojice.

Francuski mediji javljaju da su zatvorene sve granice između Belgije i Francuske.

Belgijski premijer Charles Michel upozorio je javnost da “izbjegavaju bilo kakvo kretanje” u ovom trenutku. Pred njegov ured stiglo je dodatno osiguranje.

Pristalice radikalne sunitske organizacije, takozvane Islamske države na društvenim mrežama veličaju napade u Bruxellesu u kojima je poginulo najmanje 28 ljudi.

“Država (Islamska država) prisilit će vas da ponovno promislite hiljadu puta prije nego što ponovno počnete ubijati muslimane i znajte da muslimani sada imaju državu koja ih brani”, navodi jedan od pristalica IS-a na Twitteru.

Islamska država preuzela je odgovornost za jutrošnje napade koji su se dogodili nekoliko dana pošto je u Bruxellesu uhapšen Salah Abdelsalam, glavni osumnjičenik za napade u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno 130 osoba.

“Dogodilo se ono čega smo se pribojavali. Naša zemlja pogođena je slijepim, nasilnim i kukavičkim napadima”, izjavio je belgijski premijer Charles Michel na vanrednoj konferenciji za novinare.

Proglašena je najviša nivo uzbune, a kontrola na granicama je pojačana i u njima sudjeluje i vojska.

Višestruke eksplozije s brojnim žrtvama u utorak u Briselu zaustavile su cjelokupan javni promet u evropskoj prijestolnici, a krizni štab je pozvao stanovnike da ne izlaze, dok evropski aerodromi prihvaćaju letove preusmjerene iz Bruxellesa i otkazuju letove za to odredište.

“Ne izlazite, ostanite na svojim mjestima”, pozvao je belgijski krizni štab stanovništvo Brisela.

Evropska komisija pozvala je svoje osoblje da ne izlazi iz kuća ili ureda. Prekinut je i promet voza Eurostar koji Bruxelles povezuje s Velikom Britanijom.

Fokus