Home » Istraživanje tvrdi da je ovo idealna razlika u godinama za vezu ukoliko želite da potraje

Istraživanje tvrdi da je ovo idealna razlika u godinama za vezu ukoliko želite da potraje

Novo istraživanje kaže da razlika u godinama može odrediti dugovječnost vaše veze, a što je veća to je i veća vjerovatnoća raskida.

Prema studiji koju je sproveo Univerzitet Emory u Atlanti, što je veća razlika u godinama, veća je i šansa za razdvajanje. Ipak istovremeno navode da je jednogodišnji jaz “sweet spot” – odnosno najidealnija opcija.

Nakon analize 3.000 ljudi, otkriveno je da parovi s petogodišnjom razlikom u godinama imaju 18 posto veću vjerovatnoću da će se rastati od parova iste dobi.

Zanimljivo je da je ta brojka porasla na 39 posto za parove s 10 godina razlike u godinama i šokantnih 95 posto za one s 20 godina razlike.

Suprotno uvriježenom mišljenju, istraživači vjeruju da je najidealnija jednogodišnja razlika između supružnika te imaju mnogo manje šanse da se rastanu, a one iznose samo tri posto.

“Može biti samo da su tipovi parova s tim karakteristikama zapravo samo oni parovi za koje je u prosjeku veća vjerovatnoća da će se razvesti iz drugih razloga”, rekao je Hugo Mialon, jedan od istraživača koji stoje iza studije.