Home » Italija spasila više od 1.150 ilegalnih migranata, dvoje preminulo

Italija spasila više od 1.150 ilegalnih migranata, dvoje preminulo

Dvoje migranata pronađeno je mrtvo i više od 1.150 je spašeno kod obale Sicilije, saopćila je obalna straža u srijedu, dok je nova nacionalistička vlada u Rimu zaprijetila da će spriječiti ulazak u italijanske vode dva broda s izbjeglicama.

Obalna straža saopćila je da je izvukla 663 osobe i dva tijela s broda koji je plutao oko 60 nautičkih milja od Sicilije, i 494 ostalih koje su vlasti spasile s ribarskog broda u blizini otoka.

Operacije su izvele obalna straža, finansijska policija i španski brod koji djeluje u okviru granične agencije EU, Frontex.

U međuvremenu, oko 380 migranata s Ocean Vikinga i Humanity 1, dva broda kojima upravljaju humanitarne organizacije, uskraćeno je pravo uplovljavanja u Italiju.

Akcije brodova, koji traže sigurno uplovljavanje u Italiju ili na Maltu, “nisu u skladu” s italijanskim pravilima sigurnosti i granične kontrole ili borbe protiv ilegalne imigracije, navodi ministarstvo unutrašnjih poslova u saopćenju.

Novi ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi bio je šef kabineta lidera desničarske Lige Mattea Salvinija tokom njegovog čelništva nad ministarstvom unutrašnjih poslova u periodu 2018-2019. godine kada je Italija u više navrata odbijala dopustiti ulazak migrantima nakon što su spašeni na moru.

  U Italiji uhapšen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Salvini, koji je izgradio veći dio svoje političke karijere na anti-imigracionoj platformi, zamjenik je premijera i ministar je infrastrukture u novoj administraciji.

Premijerka Giorgia Meloni izjavila je u svom inauguralnom obraćanju parlamentu u utorak kako želi da zaustavi morske prelaske migranata i upozorila je da njena vlada neće dopuštati ljudima da ulaze u Italiju ilegalno.

Najmanje pet smrtnih slučajeva među migrantima prijavljeno je od petka na Lampedusi, sićušnom otoku koji je italijanska najjužnija tačka i često je prva ciljna destinacija za one koji bježe iz sjeverne Afrike.

Među preminulima su četiri bebe, saopćio je portparol humanitarne organizacije Ljekari bez granica (MSF), prenosi Reuters.