Home » Italija uvrstila zaštitu okoliša u Ustav

Italija uvrstila zaštitu okoliša u Ustav

Italijanski parlament usvojio je u utorak zakon kojim je zaštita okoliša dio Ustava, na glasanju koje su političari i aktivisti ocijenili kao značajan za budućnost zemlje.

Zakon kaže da država mora čuvati životnu sredinu, biodiverzitet i ekosistem “u interesu budućih generacija”. U njemu se navodi da bilo koja privatna ekonomska inicijativa ne smije štetiti zdravlju ili okolišu.

Ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani nazvao je prijedlog zakona “bitnim korakom” za Italiju, jer Rim kreće u prikupljanje zelenih investicija za transformaciju ekonomije u okviru fonda Evropske unije za oporavak nakon pandemije koronavirusa.

  Nigdje na putovanje i godišnji odmor bez 'putne apoteke'

– Mislim da je ovo važan dan – rekao je Cingolani u izjavi.

Nije odmah bilo jasno kakve će biti sudske posljedice novog zakona.

Italijanski ogranak Svjetskog fonda za divlje životinje (WWF) rekao je da sada očekuje da parlament prilagodi postojeće zakone o pitanjima životne sredine.

– Konačno, zaštita životne sredine postala je temeljni princip republike, kojim se budući zakoni moraju inspirisati, a prošlo zakonodavstvo prilagoditi – rekla je predsjednica italijanskog WWF-a Donatela Bianchi u izjavi.