Home » Izloženost dnevnom svjetlu utječe na kvalitet sna tokom noći

Izloženost dnevnom svjetlu utječe na kvalitet sna tokom noći

Čak i malo dnevnog svjetla može poboljšati obrazac spavanja pokazala je to nova studija objavljena u Journal of Pineal Research.

U studiji Univerziteta u Washingtonu učestvovalo je 507 studenata dodiplomskih studija tokkom cijelog dana od 2015. do 2018. godine. Istraživači su koristilimonitore za zapešće kako bi izmjerili obrasce spavanja i izloženost svjetlu.

Podaci su pokazali da, iako su mladi spavali gotovo istu količinu sna na dnevnoj bazi, izvijestili su da idu u krevet 35 minuta kasnije i da se bude 27 minuta kasnije, u prosjeku, tokom zime u usporedbi s ljetnim školskim danima.

Istraživači su očekivali upravo suprotna otkrića te su iznenađeni rezultatima koje su otkrili.

“Očekivali smo da će ljeti studenti biti duže budni zbog svjetla koje je dostupno tokom te sezone”, rekao je autor studije Horacio de la Iglesia.

Na naš raspored spavanja utječu podražaji iz okoline kao što je izloženost svjetlu.Ljudi slijede prirodni cirkadijalni sat koji se kreće blizu ciklusa od 24 sata. Ako niste dovoljno izloženi svjetlu tokom dana kada je sunce vani, to usporava vaš sat i pomiče početak sna noću.

“Svjetlost tokom dana pomiče vaš sat unaprijed, tako da se umorite ranije navečer, ali izloženost svjetlu kasno u danu ili rano navečer će odgoditi vaš sat, pomičući vrijeme u kojem ćete se osjećati umorno,” objasnio je.