Home » Iznad Hersona ruska vojska oborila dva vlastita aviona i helikopter

Iznad Hersona ruska vojska oborila dva vlastita aviona i helikopter

Ruske vojne snage oborile su vlastiti helikopter u Ukrajini nakon što su vojnici na tlu zabunom počeli pucati u vlastitu letjelicu, prenosi Daily Mail.

Helikopter Ka-52 ‘Aligator’, čija se vrijednost procjenjuje na 14,2 miliona eura i smatra se možda i najmoćnijim borbenim helikopterom kojim Rusi raspolažu, oboren je u Hersonu, otkrio je glavni štab Oružanih snaga Ukrajine.

Šaljivo su Ukrajinci prokomentirali da je riječ o ‘činu dobre volje okupatora‘.

Izvijestili su da su tri helikoptera preletjela okupirano područje i počela zabunom gađati ruske snage na terenu. Rusi su uzvratili vatrom i srušili jedan od svojih helikoptera.

Riječ je o još jednom udarcu za rusku vojsku nakon što su i prošle sedmice Rusi oborili u Ukrajini vlastiti borbeni avion Su-34M. Dogodilo se to nakon što su ruski vojnici pokušavali pogoditi raketne bacače HIMARS koje je Ukrajini isporučio SAD. Umjesto toga pucali su u vlastiti borbeni avion koji je pao u Lugansku.

  Muškarac se ubio nakon što je provalio barijeru američkog Capitola

Nedugo nakon toga u oblasti Herson oboren je još jedan ruski borbeni avion (nije jasno je li riječ o Su-30, Su-34 ili, najvjerovatnije, Su-35S) za koji se također smatra da je bio žrtvom prijateljske vatre, iako su Ukrajinci tvrdili da ga je oborila njihova protivzračna odbrana.

Istovremeno, ukrajinska artiljerija pogodila je strateški most Antonivski preko rijeke Dnjepar koji Moskva koristi za snabdijevanje vlastitih snage.

Most u južnoj Ukrajini pogođen je u utorak navečer. Još uvijek nije srušen, ali je znatno oštećen, zbog čega vozila više ne mogu prelaziti preko njega.

Izvor: slobodna-bosna.ba